Počinje SP za rukometaše, Srbija ponovo pored televizora

Večerašnjom utakmicom između domaćina, aktuelnog svetskog prvaka Francuske i Brazila u Nantu, počeće 25. Svetsko prvenstvo u rukometu za muškarce.

Učestvovaće 24 ekipe podeljene u šest grupa, a na spisaku kandidata za najviši plasman po običaju su ekipe iz Evrope. Francuska je po treći put domaćin planetarne smotre rukometaša. Sada brani titulu osvojenu u Kataru pre dve godine, ali pomalo uzdrmana pošto je ostala bez trofeja na Olimpjiskim igrama i na Evropskom prvenstvu.

Ipak "trikolori" su pored svega naveći favoriti. Reprezentativni dres i dalje nose Karabatić, Narsis i golman Omeje, tako da neke veće smene generacija nije ni bilo. Najveći konkurent domaćinu biće reprezentacija Danske, aktuelni olimpijski šampion, a ne treba zanemariti ni Nemce koji ponovo imaju jak sastav, a dolaze sa titulom prvaka Evrope, pošto su prošle godine u Poljskoj u finalu savladali Špance.

Ovoj trojki, po opštem mišljenju, prvih favorita, treba dodati Špance, koji su uvek tu negde oko vrha, zatim Hrvate koji imaju iskustvo, ali ne i kvalitet kakav su imali i Norvežane koji u Francusku dolaze zahvaljujući specijalnoj pozivnici, ali i kao polufinalisti prethodnog Evropskog prvenstva. 

Iznenađenje bi mogli da predstavljaju ponovo opasni Rusi, kao i Slovenci, čiji je sastav osakaćen povredama. Aktuelni vicešampion sveta Katar, teško da može da ponovi sličan rezultat kao pre dve godine kada je bio domaćin. Ta ekipa pripremana je i stvarana za to takmičenje i u njoj su se nalazili igrači sa svih strana sveta. Svi su bogato nagrađeni za najveći uspeh katarskog sporta, pa im je, u međuvremenu, verovatno ponestalo i "motiva". Uz to Katar će nastupiti bez skoro polovine te ekipe.

Od četvrtih iz Rija, Poljaka, ne treba očekivati ništa veliko. Ekipa je znatno podmlađena, a nedavno smo im i mi očitali lekciju usred Poljske, u kvalifikacijama za naredno EP.

Ekipe su podeljene u četiri grupe. U grupi A koja se igra u Nantu, pored Francuske i Brazila igraće Poljska, Japan, Rusija i Norveška.
Grupu B, čiji je domaćin Mec, čine Španija, Island, Slovenija, Tunis, Makedonija i Angola. U Ruanu se takmiče ekipe iz grupe C Nemačka, Mađarska, Hrvatska, Čile, Belorusija i Saudijska Arabija.

I konačno, u po mnogima naslabijoj, grupi D u Parizu, nadmetaće se Katar, Egipat, Danska, Bahrein, Švedska i Argentina. Plasman u šesnaestinu finala izboriće po četiri reprezentacije iz svake grupe.

Srbija još jednom neće biti na Svetskom prvenstvu. Baraž sa Mađarima bio je nepremostiva prepreka za naše rukometaše koji će najbolji svetski rukomet gledati iz toplih soba na TV ekranima. Ništa novo za naš rukomet, nije nas bilo ni u Kataru, a poslednji "ples" smo imali u Španiji 2013. Sledeće SP zajedno organizuju Nemačka i Danska, a da li će nas tamo biti, teško je u ovom trenutku prognozirati.

Najuspešnija nacija na Svetskim prvenstvima je Švedska sa 11 medalja, od toga četiri zlatne. Francuzi imaju 9 medalja, ali čak 5 zlatnih, pa slede Nemci sa 7, te Rumuni i Rusi sa po 6 medalja. Srbija, kao naslednik Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore, ima takođe šest odličja sa najveće rukometne manifestacije, jedno zlato iz Švajcarske 1986, srebro iz Nemačke 1982, kao i četiri bronze, 1974, 1980, 1999. i 2001. godine. 

Komentari