Čavić: Svi su izbegavali krvni pasoš, da Đoković padne na dopingu ne bi imao ko da ga brani

Nakon izjave najtrofejnijeg olimpijca u istoriji Majkl Felpsa da verovatno nikada nije učestvovao u trci koja je bila potpuno "čista", najbolji srpski plivač u protekloj deceniji Milorad Čavić je odgovorio pismom.


Čavić je u razgovoru za Novosti pojasnio celu situaciju.

Sve što je Majkl Felps pričao u svom obraćanju su trivijalne stvarri. On tvrdi da sportisti treba više da se testiraju, a nijednog trenutka ne kaže da testovi moraju da budu napredniji. To me izazvalo da mu se obratim javno, jer smatram da uslovi moraju da budu isti, a ovako teren nije ravan za sve, rekao je Čavić za Novosti.

Srebrni sa OI u Pekingu 2008. godine  istakao je da mu je zasmetalo što je Felps počeo da iznosi prljav veš na kraju karijere. Čavić je podsetio kako je on javno pokazivao rezultate svojih testiranja.

On priča o tome kako bi trebalo da bude fer, zna ko je čist, ko nije, priča da su Ameri najčistiji… Zasmetalo mi je što sve to iznosi po završetku karijere. Sećam se da 2009. nije želeo da se javi. Svi su izbegavali krvni pasoš, a ja sam javno na sajtu objavljivao rezultate testiranja. Kod mene je sve bilo transparentno. Zašto nikada ranije nije izašao i pričao o tome. Izgovor je da nije imao vremena da se bavi time. Ako odvojimo vreme za gledanje filmova, igranje video-igrica, onda možemo i za krvne pasoše, sigurno.

Čavić je dodao da se o prevenciji dopinga veoma malo zna u našoj zemlji.

Većina sportista o dozvoljenim i nedozvoljenim suspstancama ne znaju ništa, čak ni one najosnovnije stvari. Šta su elektroliti, šta proteini, aminokiseline. Kako sutra da razumeju šta ih je snašlo. Nije edukacija ista kod svih. Nemamo dobru odbranu. Da Đoković padne na dopingu, nećemo imati nikoga da ga brani, jer ne znaju kako. Tako je bilo i sa Troickim, dodao je Čavić.
 

Komentari