Juniorke Srbije vicešampionke Evrope

Srpski mladi strelci nastavili su srebrni niz na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Mariboru. Ženska juniorska selekcija puškom, u sastavu: Sanja Vukašinović, Tatjana Banjac i Marija Malić, osvojila je titulu ekipnog vicešampiona Starog kontinenta. Isti uspeh dan ranije ostvario je Lazar Kovačević u pojedinačnom takmičenju, takođe, vazdušnom puškom.


U finale su se plasirale Sanja Vukašinović, koja je stala na korak od medalje, na četvrtom mestu, i Tatjana Banjac, koja je zauzela sedmu poziciju.

Srpske juniorke su, uslovno rečeno, branile ekipnu zlatnu medalju sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Đeru, jer od tada je tim znatno promenjen. U Đeru je gađala nešto iskusnija ekipa, a iz tog sastava u timu iz Maribora je samo Vukašinovićeva, dok su Tatjana Banjac i Marija Malić debitantkinje. Najveći doprinos velikom uspehu, dala je Tatjana Banjac, koja je u kvalifikacijama zauzela šesto mesto sa 415,3 kruga. Vukašinovićeva je bila osma sa 414,2, a teško bi Srbija došla do srebrne medalje da se i Malićeva nije našla u "gornjem domu", na 32. poziciji (410,9 krugova) u konkurenciji 68 takmičarki. Od početka je naša ekipa bila u konkurenciji za odličje, a na drugom mestu se učvrstila posle treće serije. U  završnici, u četvrtoj seriji, sve tri devojke gađale su sigurno, nisu grešile. Nisu dozvolile Italijankama da ih sustignu, ali prvoplasirana Nemačka ostala je nedostižna.

U finalu Vukašinovićeva je odlično počela, hicem od 10,7, dok je Tatjana Banjac prvom dijabolom "ubila" 9,1, što je dosta uticalo na njen plasman. Banjčeva je, posle toga nizala dobre serije, ali zaostatak za rivalkama nije uspela da mnogo smanji, pa je ispala kao sedma.

Sanja Vukašinović je do pred kraj uzbudljivog finala, koje je obilovalo preokretima, i u kome su odlučivale nijanse, bila u konkurenciji za odličje. U jednom trenutku nalazila se i na trećoj poziciji. Završila je na četvrtom mestu, koje je izborila u dramatičnoj borbi. Naime, posle 18. serije kada ispada petoplasirana, četvrtu i petu poziciju delile su Vukašinovićeva i Mađarica Lalita Gašpar. Odlučivalo je raspucavanje. Gašparova je pogodila 10,2, a naša reprezentativka maksimalnih 10,9 krugova i nastavila borbu za odličja, ali nije uspela da napreduje sa četvrte pozicije.

Komentari