Pilić: Novakov kraj nije još blizu, ali su porazi od Kirjosa ostavili ožiljak

Legendarni trener, Nikola Pilić, koji je imao velikog uticaja na karijeru Novaka Đokovića, izjavio je da greše svi koji smatraju da je Novakova karijera pri kraju i pokušao da objasni gde je najveći problem trenutno drugog igrača sveta.

Prema njegovim rečima, problem je u samopouzdanju, a osvrnuo se i na neke greške koje je napravio najbolji srpski teniser uz opasku da su dva poraza od Kirjosa bez sumnje ostavila mali ožiljak na Đokoviću. 

– Činjenica je da Novak nema toliko samopouzdanja. Ni blizu koliko je imao pre svih događanja krajem prošle sezone. Počelo je Šangaju, nastavilo se u pariskom "Bersiju", posle čega je Endi Marej odigrao odlično protiv njega u finalu Završnog Mastersa u Londonu. Samopouzdanje je usko povezano sa rezultatima. On je bio toliko samouveren da je pobeđivao i kada je igrao loše, čak i protiv dobrih igrača. Sada je došao u situaciju da protiv Kirjosa izgubi dva puta u 10 dana. Kirjos mu ne odgovara jer Novak ne voli kada igrači "razbijaju" igru. To su oni teniseri koji imaju snažan servis, osnovne udarce igraju iz sve snage i protiv njih nema mnogo ritma. Izgubio je dva taj-brejka što je za Đokovića neobično, on je uvek imao odlične šanse u taj-brejkovima. Došao je do tačke kada nije u šestoj brzini, kao što je to bilo 2016. godine, rekao je Pilić za B92.

Pilić je dodao da je srpski teniser napravio veliku grešku kada je uzeo veliku pauzu tokom prošle godine. 

– Napravio je veliku grešku kada je odlučio da uzme pauzu od sedam nedelja posle US Opena jer nakon toga ne možete da se vratite u formu dovoljno brzo. Izgubio je od Bautiste-Aguta i već tada je počelo ljuljanje. Po načinu na koji igra, video sam da želi da se vrati. Ljudi govore o njegovoj ishrani, mišićnoj masi i mnogo čemu, ali to može da bude tek treći na listi razloga njegovog pada. Njemu je potrebno da dobrom igrom dolazi do rezultata kako bi vratio samopouzdanje i ponovo bio prvi na svetu. U pitanju je lanac koji počinje dobrim i napornim treningom, nastavlja se fokusiranošću na tenis i na ono što treba da radi. U tome je Novak bio najbolji na svetu. Psihički i fizički je bio besprekorno spreman, koncentracija mu je konstantno bila na tenisu i zato je bio najbolji na svetu. Da li je fokus pao na nekih 85 ili 90 odsto ne znam, ali njegova igra nije na nivou iz 2016. Može biti da nije potpuno koncentrisan na tenis, ali sam osetio da je žarko želeo da dobije ovaj duel sa Kirjosom. Nikada mu se nije dogodilo da ga neki igrač, posebno mlađi, dobije dva puta u 15 dana. To mu je ostavilo mali ožiljak. Izgubio je od tenisera koji je nepredvidiv i sada je jasno – mora da skupi mentalnu snagu i da trenira kako treba. Ima šanse da se vrati na vrh jer on nije zaboravio da igra tenis, dodao je Pilić.

Pored toga, veliku ulogu imao je i Boris Beker.

– Beker je bio dosta važan jer njegovo ime ima veću težinu i samim tim je Novakova ekipa bila interesantnija medijima. Ta kombinacija sa Bekerom i Vajdom je bila odlična. Tri godine su bili zajedno, Nemac je otišao, a Vajda mu je trener već skoro 10 godina. Ne znam koliko mu ta promena znači. Vidim da su fizioterapeut Miljan Amanović i kondicioni trener Gebhart Grič bili sa njim u Indijan Velsu, a da Vajda nije. U to ne mogu da ulazim, ali je činjenica da je sa Vajdom postao prvi na svetu i dobio mnogo mečeva. Izuzetno cenim Bekera, on je moj igrač, bili smo 11 godina u Dejvis kupu. Imam osećaj da Novak želi da se vrati na onaj nivo na kojem, da bi ga neko pobedio, mora da igra fantastično. Želi da povrati takav imidž. Nije mu isto da li gubi ili dobija, izjavio je iskusni stručnjak.

Bez obzira na sve, Pilić je zaključio da se još uvek ne nazire kraj Đokovićeve karijere. 

– Da se razumemo, Novak je za Srbiju mnogo važniji nego Marej za Englesku ili Nadal za Španiju. Poslednjih godina je popravio imidž Srbije u svetu. Bio je loš, a onda se pojavio čovek koji je talentovan, koji zna da imitira i poštuje protivnike. Govori više jezika, ima odličan nastup kada ga intervjuišu, velike zvezde poput Roberta De Nira sede u njegovom boksu. Sve to utiče na popravljanje slike o Srbiji. Svi oni koji govore o kraju njegove karijere su ili poranili ili žele da prodaju koju novinu više. "Zlih jezika" će uvek biti, znam jer sam bio igrač. Ni Nikola Pilić nije svakome odgovarao, uvek je bio neko ko će reći nešto pogrdno. Potrebno je da se dobro spremi za Monte Karlo, jer tamo može da povrati neke bodove jer je prošle godine izgubio od Veseleog u prvom kolu, zaključio je Pilić.

Komentari