Tavamba kao mamba, samo jači i sporiji, Leonardov novi umetnički pravac

Partizan je odigrao otresito i hrabro na Rajku Mitiću. Nametnuli su svoj način igre, a sve to isključiva je zasluga fudbalskog filozofa na klupi, Marka Nikolića. Ali da biste bili veliki strateg, morate da imate i odgovarajuće izvršioce radova na terenu, a Partizan ih, bez sumnje, ima.


Kljajić  7,  Osim loše reakcije kod kornera u prvom minutu, sve ostalo je golman crno belih odradio kako treba. Istina, nije ni imao previše posla, odbranio je Boaćijev udarac glavom, pa čak i Plavšićev izlazak ispred njega, mada je bio ofsajd, a kod gola zaista nije mogao ništa.

Vulićević  7,  Dobro izdanje večerašnjeg, kako on sam kaže, nosioca kapitenske trake, u odsustvu Ilića. U prvom poluvremenu znatno ofanzivniji, i opasniji po domaćina, a u nastavku više okrenut defanzivi. Plavšić ga je mučio na početku, ali je Vule polako preuzimao dominaciju u sudaru sa brzonogim protivnikom.

Miletić  6,  Neće Partizanov bek po lepom pamtiti meč, i pored pobede. U finišu je zadobio povredu, nadamo se ne težu, ali je i direktan krivac za izjednačujući gol, posle koga je naglo pao u igri, i činilo se da je pitanje trenutka kada će napraviti neku veću grešku. U prvih 45 minuta bio je dobar, igrao u oba pravca, i verovatno bi tako do kraja da nije bilo dekoncentracije kod izjednačenja.

Milenković  7,  Nova akvizicija Fiorentine već je, i pored mladosti, standardni učesnik derbija. Malo je uplašio navijače sa tri loše intervencije posle centaršuteva na početku, kada je sva tri puta glavom, loptu nepotrebno izbacivao u korner. U ostatku meča bio je priseban, mada je kod gola kasnio za Boaćijem koju desetinu sekunde i nekoliko santimetara, da bi ga sprečio u egzekuciji. Nedostajaće Bleki naredne sezone u odbrani Partizana, i to mnogo.

Ostojić  7,5  Iskusni štoper preživljava drugu mladost. Ovog proleća je među najboljima u Partizanu, a i večeras je odigrao u skladu sa tom ocenom. Nije komplikovao, poskidao je glavom šta je trebalo, a imao je i nekoliko izleta u kazneni prostor domaćih, više u prvom, nego u drugom delu.

Everton  7,  Standardno dobar, ali je imao i boljih derbi izdanja. Ponovo beskompromisan, ali i sa adrenalinom na gornjoj granici. Požuteo posle koškanja po izjednačenju, i zabrinuo sve na jugu, da bi mogao pre vremena u svlačionicu, na sreću, na vreme povukao ručnu.

Jevtović  7,  Možda za neke neprimetan, vižljasti vezista je odradio lavovski posao. Samo je jednom bez potrebe izgubio loptu na sredini, kad je sevnula kontra preko Plavšića, koga je zaustavila zastavica pomoćnog sudije. U ostalom delu meča uvek je bio podrška saigračima gde god se lopta nalazila. Zbog ofanzivne formacije, kao i Everton, dobio zadatak da više pažnje obrati na defanzivu.

Janković  7,  Ovaj momak ima fudbalski kliker, ali danas nije imao tajming za dodavanje. U više navrata mogao je pravovremenim pasom da spoji napadače s golom, ali je, kao po pravilu, kasnio u tome, pa su prilike neprimetno propadale. Posle vodećeg gola u Zvezdinoj odbrani bilo je mnogo praznina, ali crnogorski reprezentativac još nema šmek Saše Ilića da to iskoristi. Inače, znao je da stane na loptu, i pravi probleme Ristiću u prvih 45 minuta.

Leonardo  8,  Eh, kad bi Partizan mogao da zadrži Brazilca bar za evropske kvalifikacije. Očigledno da umetniku s loptom treba motiv da bi bio pravi, a derbi je, ruku na srce, retka prilika u našem fudbalu. Ostaće žal ako ne budemo gledali Lea u duelu sa stranim ekipama, da bi mogli pravilno da procenimo njegovu vrednost. Ovako, izgleda nam nestvarno za naše kriterijume. Oba gola bila su mala remek dela, ali magija i jeste njegovo polje delovanja. Možda bi trebalo da bude manje nervozan, jer tako samo šteti svom timu.

Tavamba  8,  Po nama igrač utakmice. Sve što je zamislio Nikolić da gorostasni Kamerunac treba da uradi, uradio je…i više od toga. Dva puta je spojio Đurđevića sa golom, a jednom Leonarda. Dobio sve duele sa Zvezdinim igračima koji su, u borbi s njim, izgledali kao Liliputanci naspram Gulivera. Šlag je stigao u vidu gola, koji je, svaka čast Leonardu, ipak rešio derbi, jer je postignut u momentu kad se klatno ljuljalo s jedne na drugu stranu, i bilo je pitanje na kojoj će se zaustaviti.

Đurđević  6,5,  Nije ovo bilo veče Partizanove gol mašine. Njegovu porciju golova preuzeo je Leonardo, ali je i mladi napadač morao da zatrese mrežu, bar jednom. Sigurno da ga je propuštena prilika na startu meča izbacila iz ravnoteže, ali pravim strelcima to ne sme da se dešava. Tavamba mu je pripremio kasnije još jednu, istina, manje izglednu, ali ga je Manojlović i tada nadmudrio. U finišu je pokazao svoju slabu tačku, sebičnost, u trenucima kada je još neka lopta mogla da završi u mreži domaćina. Borben kao i uvek, brz i neugodan za čuvanje, ali večeras nekonkretan. Partizan je pobedio, pa će propuštene šanse brzo biti zaboravljene.

Đuričković  7,5,  Kratko je bio na terenu, ali je asistirao za treći gol, a i na sredini preuzeo kontrolu. Ovaj momak zaslužuje više vremena na terenu, i sigurni smo da će Nikolić to umeti da prepozna.

Kosović  –, Ušao da pomogne u manevru, i zamenio Tavambu. Malo je igrao za ocenu.

Radin  –,  Trebalo je da zameni Leonarda, ali je povreda Miletića uslovila odlazak na levu stranu odbrane. Zahvalan igrač, upotrebljiv na više pozicija.

Nikolić  8,  Još jedna disertacija mladog stručnjaka. Ne, ne preterujemo, on je najveća Partizanova snaga, i pored Leonardove magije, i Đurđevićevog golgeterskog instinkta. Ubacio je Tavambu od početka, kockao se, a da li je bio u pravu, pokazao je semafor na kraju. Bez obzira da li će osvojiti titulu, Partizan mu mora ostaviti dovoljno prostora da nastavi misiju, i da on odluči u kom će se pravcu odvijati prelazni rok ovog leta.

Komentari