KSS izdao saopštenje o Jokićevom nastupu za reprezentaciju

Ne postoje prepreke da Nikola Jokić nastupi za Srbiju na Eurobasketu 2017.


Asistent generalnog menadžera Denver Nagitsa Arturas Karnišovas odgovorio je na pitanje Košarkaškog saveza Srbije u kojem ističe da klub iz Kolorada ne može da spreči momka iz Sombora da igra za svoj nacionalni tim.

Košarkaški savez Srbije izdao je saopštenje povodom ovog slučaja koje prenosimo u celosti.

S obzirom na učestalu neprofesionalnost da se o igračima, kandidatima za košarkašku reprezentaciju Srbije, prve vesti o eventualnom otkazivanju učešća često šalju kroz medije preko trećih lica, umesto da se prvo obavesti Košarkaški savez Srbije, ne želimo da kao ozbiljna košarkaška institucija priznata u Evropi i svetu, dajemo šansu za bilo kakvo proračunato pogrešno izveštavanje, već da ukratko objasnimo sportskoj javnosti, ali i svim igračima i saradnicima, istinitu činjenicu.

Ni jedan NBA, niti bilo koji drugi klub nema pravo ni mogućnosti (osim u slučaju povrede) da svojim igračima koji su pod ugovorom zabrani igranje za nacionalne timove svojih zemalja iz mnogo razloga, ali, pre svega, jer se kroz reprezentativne pripreme i takmičenja njihovi igrači razvijaju i vraćaju u svoje klubove mnogo bolji i zreliji nego što su bili. Samim tim, klubovima je u direktnom interesu da što više njihovih igrača postanu standardni reprezentativci svojih zemalja, pogotovo onih koje imaju šansu da se kroz takmičenja bore za osvajanje medalja.

Kao potvrdu našeg stava, a sigurni smo i stava svih sportskih radnika, u nastavku prilažemo odgovor potpredsednika i pomoćnika generalnog menadžera Denver Nuggets-a gospodina Arturasa Karnišovasa, koji je korektno i sportski odgovorio na pravovremeno i konkretno pitanje upućeno od strane KSS – „Da li i zašto Denver zabranjuje nastup njihovog igrača Nikole Jokića za reprezentaciju Srbije na EP 2017?“:

Na osnovu dogovora FIBA i NBA mi ne možemo niti ćemo sprečiti Nikolu Jokića da igra za reprezentaciju Srbije. Javite mi ukoliko imate daljih pitanja. Već sam razgovarao sa Aleksandrom Đorđevićem o ovoj temi. Hvala, stoji u saopštenju KSS.
 

Komentari