Srbin u Americi: Ako ne prođem u NBA Zvezda mi je prva opcija

Nekadašnji košarkaš FMP-a i Crvene zvezde, Dušan Ristić, napustio je svojevremeno crveno-bele pre potpisivanja prvog profesionalnog ugovora. 

Odlučio se za Arizonu u kojoj igra i studira već tri godine, a nedavno je doneo još jednu važnu odluku.

– Bio sam siguran da ću da se spremim za draft i za NBA ili, ako to ne prođe, za Evropu. U svakom slučaju za profesionalnu košarku. Ali onda sam imao dva-tri sastanka sa trenerom i on me je ubedio da treba da ostanem. Rekao mi je da ću dodatno napredovati, da će više na mene ići lopta i da će se i odbrambeno i napadački neki detalji prilagoditi mom stilu igre, izjavio je Ristić za Sport klub. 

Jedan od razloga leži i u činjenici da će na predstojećem draftu biti žestoka konkurencija. 

– Mislim da na predstojećem draftu ne bih imao prevelike šanse, stručnjaci kažu da će biti najjača konkurencija u poslednjih pet-šest godina. Dosta bih se kockao nekim stvarima i to mi se nije svidelo. Ovako ću se najbolje moguće spremiti za seniorsku košarku, napredovaću dodatno i na draftu ću sledeće godine imati bolje šanse. Takođe, za još jednu godinu ću napredovati fizički, što će mi mnogo pomoći posle u karijeri, a sledećeg proleća trebalo bi da diplomiram psihologiju, što mi je veoma važno, dodao je Ristić.

Zbog vremenske razlike ne prati mnogo evropsku košarku, ali vezanost za Crvenu zvezdu je ostala.

– Igrati pred Zvezdinim navijačima neopisiv je osećaj, to sam nakratko barem sa klupe mogao da doživim i bio bih presećan da budem deo takvog sistema i da igram za tako veliki klub. Mogu da se zamislim ponovo u crveno-belom dresu, bila bi to privilegija za mene. Karijera je duga i ne bih se uopšte iznenadio ako jednog dana ponovo obučem Zvezdin dres. Štaviše, ukoliko ne prođem u NBA, Zvezda je za mene prva želja, prva opcija, izjavio je košarkaš Arizona Vajldketsa.

Iz ove perspektive, Ristić je dodao da se ne kaje što je napustio Srbiju. 

– Mislim da je SAD za mene bio prava opcija – birao sam ono što sam smatrao da je najbolje za moj razvoj i za moju budućnost. Tada nisam sebe prepoznao u Zvezdinom sistemu, u SAD sam mogao više da radim na svojim nedostacima, a put do NBA i sticanje diplome takođe nisu bili zanemarljivi pri donošenju odluke, zaključio je Ristić.

Komentari