Vajda, čovek iz senke Đokovićevog uspona ka zvezdama

Nakon 11-godišnje saradnje putevi Novaka Đokovića i Marijana Vajde su se raskrstili.


Srpski teniser je pisao istoriju belog sporta, a slovački trener je pomalo tiho bio jedan od stubova velikih uspeha. Đoković je pridodavao stručnom štabu Marka Vudvofda, Toda Martina, Dušana Vemića, potom i Borisa Bekera, ali su njegovi navijači sa najviše optimizma dočekivali Novakove mečeve kada je Vajda bio prisutan u boksu.

Đoković je prvu ATP titulu u karijeri osvojio u Amersfortu u Holandiji u julu 2006. godine mesec dana nakon što je započeo saradnju sa slovačkim stručnjakom. Usledio je i trijumf u Mecu, a naš as je ušao u Top 20 na ATP listi.

Ostalo je istorija. Đoković je do sada osvojio 67 trofeja, od čega 12 na Grend slem turnirima. Rekorder je po broju titula na Mastersima (30), a na čeli ATP karavana proveo je u tri navrata čak 223 nedelje. Ne zaboravimo i prvi trofej za Srbiju u Dejvis kupu 2010. godine, a Vajda je prisustvovao mečevima svog pulena i u reprezentativnim takmičenjima.


Od dolaska Borisa Bekera u Novakov tim 2013. godine, Vajda je više vremena provodio sa porodicom, ali je uvek bio tu da se nađe srpskom asu najtežim trenucima, a neretko je zajedno sa slavnim Nemcem spremao taktiku za mečeve.


Na početku ove sezone Beker i Đoković su prekinuli saradnju, a prvi trener najboljeg srpskog sportiste ostao je Marijan Vajda.

Novak je nakon niza uspešnih godina malo prikočio, usledili su slabiji rezultati i odlučio se za korenite promene. Jedno je sigurno, Vajda će biti ostati zlatnim slovima u istoriju svetskog i srpskog tenisa kao čovek iz senke velikih dostignuća jednog od najboljih igrača svih vremena.


 

Komentari