Jokanović: Ako pomislim da sam sve postigao to će biti pravo vreme da krenem na pecanje

Fudbaleri Fulama pokušaće da krunišu odličnu sezonu plasmanom u Premijer ligu, a prvi rival na tom putu biće Reding. 
Slaviša Jokanović je sjajno ukomponovao ekipu, a kako je sam nedavno istakao, plasman u Premijer ligu sa Fulamom bio bi vrh njegove dosadašnje trenerske karijere. 

Novinar engleskog "Gardijana" proveo je sat vremena u društvu srpskog stručnjaka kako bi ostrvskim navijačima pokušao da predstavi njegovu fudbalsku filozofiju.

Za početak, prva stvar koja je odredila Jokanovića jeste odrastanje u Srbiiji.

– Igrali smo fudbal tako da smo želeli da pobeđujemo i da kontrolišemo loptu, to je u našoj tradiciji. Bio sam član generacije koja je osvojila srebro na Evropskom prvenstvu za igrače do 21 godine. Bila je to veoma takmičarska generacija, koja je želela samo jedno – nismo bili srećni ako nismo pobedili, rekao je Jokanović.

Događaj koji mu je posebno ostao u sećanju je izbacivanje sa Evropskog prvenstva u Švedskoj nekoliko dana pre početka.

– Da smo ostali verujem da bi imali šansu da osvojimo šampionat, ako se pogledaju kvalitet i takmičarski duh. Mi smo bili sportisti koje nije zanimala politika. Jasno je da je to bio veliki udarac za nas, ali vremenom smo shvatili da su mnogi prolazili kroz daleko teže stvari zbog politike, dodao je trener londonskog kluba. 

Veliku ulogu u Jokanovićevoj karijeri odigrao je Radomir Antić, koga se i navijači na Ostrvu rado sećaju iz doba kada je nastupao za Luton. 

– Naučio sam mnogo stvari od njega. Tokom poslednjih 20 godina više sam bio u njegovoj kući nego u kući svojih roditelja

Odlazak u inostranstvo bio je hrabar potez. Posle dve godine u Vojvodini i tri u Partizanu proveo je sedam sezona u Španiji u ekipama Ovijeda, Tenerifa i Deportiva. Usledio je prelazak u Čelsi i kraj karijere u Sijudad Mursiji.

– Bio sam veoma mlad i razumeo samo jedan način života. Trebalo mi je da se prilagodim, ali nikada nisam znao šta znači prilagođavanje dok se nisam susreo sa tim problemom. Profesionalno nisam imao nikakvih problema, jer fudbal je univerzalan jezik. Razlika između jugoslovenskog i španskog fudbala nije bila velika, u pitanju je sličan stil sa dosta pasova, ali kada sam prešao u Englesku bio je to drugi svet. U Španiji je pas mnogo važniji od šuta, dok je u Engleskoj obrnuto. U Čelsiju kada nisam imao rešenja slao sam loptu nazad, a Rej Vilkins mi je rekao – nemoj toliko da držiš loptu, guraj je odmah napred, ne komplikuj i nemoj da igrač sa dva ili jednim dodirom, igraj sa pola dodira, prisetio se Jokanović.

– Tada nisam imao vremena da se prilagodim da bih bio zadovoljan svojim igrama, ali sada imam mnogo više iskustva, poštujem ono što radim i razumem englesku fudbalsku filozofiju. Pokušao sam da unesem određene promene u Fulam, jer je neophodno da adaptiramo naš stil i pokažemo snagu.

Trenersku karijeru počeo je u Partizanu, a dalje ga je put vodio u Muangtong Junajted, Levski, Herkules, Votford i Makabi.

– Verujem da sam hrabar čovek, dobar posmatrač. Živeo sam na različitim mestima, sa ljudima iz različitih podneblja i svaki put moram da promenim neke stvari da se ne bih osećao kao slon u prodavnici stakla. Trenutno sam veoma srećan tu gde jesam i želim da ostanem još dugo u Fulamu. Ne znam šta će se dogoditi, ali moram da budem spreman na sve. Vodim ekipu u Čempionšipu, a na TV-u gledam Barselonu i Juventus. Puno je stvari iza ugla, novi trening, novi izazov i sa takvim pristupom nikada nisam u potpunosti zadovoljan. Ako jednog dana pomislim da sam sve postigao to će verovatno biti pravo vreme da krenem na pecanje, zaključio je trener Fulama.

Komentari