Zvezda pronašla način kako da postane šampion

Demanti Fudbalskog saveza Slovenije nije zadovoljio Crvenu zvezdu koja se sprema da podnese tužbu protiv Fudbalskog saveza Srbije jer je dozvolio Marku Nikoliću da vodi Partizan uprkos suspenziji.

Prema ovom predlogu pravne službe crveno-belih Partizan bi morao da izgubi službenim rezultatom svih šest uvodnih utakmica pod Nikolićevim vođstvom.

U pitanju su mečevi protiv Javora, Čukaričkog, Rada i Borca (duele protiv Vojvodine i Spartaka je izgubio) pa bi sa tih 12 bodova manje Crvena zvezda bila novi šampion Srbije. 

Trener Partizana je prvobitno kažnjen sa sedam utakmica suspenzije, jer je na rasnoj osnovi uvredio svog fudbalera.

– Ta kazna je bila konačna, Nikolić se na nju nije ni žalio. Odslužio je jednu utakmicu suspenzije, a onda je Olimpija raskinula ugovor sa njim baš zato što nije mogao da obavlja svoj posao. Nakon toga nije imao angažman do dolaska u Partizan, a pravilo kaže da se kazne na nivou nacionalnih saveza prenose u druge zemlje ako su obe pod okriljem iste konfederacije. U ovom slučaju UEFA. Znate da je Everton recimo morao da odradi meč suspenzije iz Švajcarske. I ta Nikolićeva kazna je morala da se primenjuje i ovde u prvih šest njegovih utakmica. Pošto nije, prema pravilniku FSS sve one bi trebalo da budu registrovane službenim rezultatom 3:0 u korist Partizanovih protivnika, izjavio je Nikola Dumnić, predstavnik pravne službe Crvene zvezde, a preneo Mozzartsport.

Imao je šta da kaže i na temu pomenutog dopisa iz Slovenije.

– Ta potvrda nema delovodni broj, nema delovodni pečat FS Slovenije. Sadržina joj je potpuno bezvezna. Vi u dopisu kojim ga oslobađate suspenzije pričate o tome da je Olimpija bila šampion? To je malo nelogično. Pritom, ova potvrda jednostavno nema istu pravnu snagu kao odluka. To bi bilo kao kada bi vas sud osudio na pet godina zatvora, pa onda vam predsednik suda da potvrdu da nema zatvora. Da li mislite da bi vas policija pustila kad bi vam zakucala na vrata?, dodao je Dumnić.

Dumnić je obavio neformalne razgovore sa predstavnicima Saveza.

– Već sam imao neke neformalne razgovore sa ljudima iz Saveza. Neformalno, njihovo tumačenje je da je Nikolić odradio suspenziju tako što nije radio taj posao? To ne funkcioniše tako. Savezi ne mogu da opraštaju kazne. Mogao je samo Nikolić da se žali pa da se promeni odluka, ali toga nije bilo. Mi možemo da se žalimo Fudbalskom savezu, ali ne znam koliko to ima smisla. Pa je zato predlog pravne službe, a videćemo da li će ga klub prihvatiti, da Savez izvedemo pred redovni sud zbog toga što nije obezbedio regularnost takmičenja. Savez je bio taj koji je dužan da proveri sve činjenice. Ne može on nekog da oslobađa krivice. FSS je morao da reaguje po službenoj dužnosti, istakao je Dumnić i potvrdio da u klubu nisu znali za pravo stanje stvari na početku sezone.

– Iskren da budem, nismo ni znali za stanje stvari. Prosto, nismo se bavili time. Negde nismo sumnjali da bi FSS dozvolio ovako nešto, zaključio je Dumnić.

Komentari