Pike sprema radikalne promene u tenisu, podržali ga Đoković, Nadal, Marej…

Fudbaler Barselone Žerar Pike je veliki ljubitelj tenisa, a svoju strast za "belim sportom", osim posete turnirima, želi da pokaže i revolucionarnom idejom za promene u Dejvis kupu.

 
Tokom Mastersa u Madridu, koji se igra ove nedelje, Pike je plasirao svoju ideju u javnost i dobio podršku najboljih tenisera sveta, poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Endija Mareja…

Umesto dosadašnjeg sistema takmičenja, protiv kog su se oglasili i vrhunski teniseri, Pike predlaže da se organizuje turnir sa 16 timova. Takmičenje bi bilo organizovano na jednoj lokaciji i trajalo bi sedam dana.

– To je uzbudljiva ideja i ako se sprovede u delo, mislim da će doneti mnogo dobrog tenisu, rekao je Endi Marej. 

Pike, pored ideje, ima želju i da vodi takmičenje, koje bi privuklo brojne sponzore i imalo nagradni fond od nekoliko desetina miliona evra.

– Međunarodna teniska federacija je godinama statična. Ne idu u korak s vremenom i zatvoreni su za nove ideje. Pike je deo grupe koja želi da napravi Svetski kup u tenisu. To je sjajna inicijativa i nadam se da će biti sprovedena u delo, rekao je Rafael Nadal. 

Novak Đoković je nekoliko puta govorio o potrebi da se reformiše Dejvis kup, pošto najbolji teniseri sve češće izbegavaju igranje za svoje nacionalne timove zbog zgusnutog kalendara takmičenja.

– Činjenica da jedna velika fudbalska zvezda želi da uđe u teniski svet i podrži promene lično, ali i kroz svoje biznis ideje, može samo da donese pozitivne stvari našem sportu. Nekoliko puta smo razgovarali o tome. Raspored je komplikovan, ali mi je drago da ljudi poput Pikea imaju želju da ulože vreme i energiju kako bi tenis postao bolji. Nadam se da će ova ideja zaživeti. Ne znam kako će u budućnosti izgledati Dejvis kup, ali sam siguran da nešto radikalno mora da se promeni, rekao je Đoković. 

Komentari