Bertomeu: Igrači evroligaških klubova neće igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo

U kakvim će sastavima reprezentacije igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine ne zna niko, a najmanje genijalci iz FIBA. Poznato je da košarkaši iz NBA lige neće moći da nastupaju za svoje nacionalne timove, a sasvim je izvesno da ni Evroliga neće poštovati novi kalendar FIBA.

 
To je potvrdio prvi čovek elitnog klupskog takmičenja Đordi Bertomeu. 

– Klubovi su još pre godinu i po dana zajednički doneli odluku po tom pitanju i saglasili se da neće biti učesnici tog projekta. Mi i dalje stojimo pri tom stavu. U julu ćemo imati sastanak na kojem ćemo razgovarati o rasporedu takmičenja za sledeću sezonu. Možda ćemo moći da pomognemo preko Evrokupa, ali kroz Evroligu, jako teško. To nije naš problem. Problem su oni koji su napravili kalendar tog apsurdnog takmičenja, za koje se znalo da neće moći da igraju najbolji igrači, rekao je Bertomeu u razgovoru za španski radio Kadena Ser.

Prvi čovek Evrolige se osvrnuo na kvalifikacije za Svetsko prvenstvo.

– Ne možete da prevarite navijače. Španski tim je španski tim i zaslužuje mnogo poštovanja. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo bi trebalo da budu organizovane tako da igraju najbolji. Nije mi jasno kako mogu da zahtevaju nešto od evropskih klubova, a ne i od NBA timova. Projekat sam po sebi nema smisla, ali treba ga uzeti u razmatranje. Mi smo četiri godine pričali o tome i nudili alternativna rešenja, ali nismo dobili razumevanje s druge strane.

Bertomeu smatra da FIBA neće imati mehanizam da kažnjava klubove koji ne dozvole svojim igračima da nastupe u kvalifikacijama.

– Tako nešto nije pravno moguće. To bi bilo kao kada bismo rekli da ropstvo i dalje postoji. Igrač je radnik i zarađuje platu i ima svoja prava. Niko ne može da ih tera da idu da rade za drugu kompaniju i da budu kažnjeni za to. Ropstvo je nestalo pre dva veka, zaključio je Bertomeu.

Podsetimo, nedavno su žrebom određene kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo 2019, kao i raspored utakmica. Srbija će igrati u grupi sa Gruzijom, Nemačkom i timom iz prve runde kvalifikacija. Početak kvalifikacija je zakazan za novembar, a potom bi se dva kola igrala u februaru 2018, kao i krajem juna i početkom jula.

Komentari