Preminuo Todor Veselinović

Legendarni fudbaler Vojvodine, Todor Veselinović, preminuo je u Atini u 87. godini od posledica moždanog udara. 


Prve fudbalske korake napravio je u Vojvodini za koju je na 546 utakmica postigao čak 586 golova, od toga 130 u prvenstvenim utakmicama.

Sezonu 1952/53 proveo je u Partizanu, a igrao je i za Sampdoriju, First Vienu, San Žiloaz, Austriju iz Klagenfurta i zrenjaninski Proleter u kojem je završio karijeru 1968. godine.

Za mladu reprezentaciju odigrao je 14 utakmica i postigao 20 golova, za B reprezentaciju je tri puta bio strelac na šest utakmica, dok je za A selekciju Jugoslavije odigrao 37 utakmica i postigao 28 golova. Igrao je na Olimpijskim igrama u Melburnu i Svetskom prvenstvu u Švedskoj. 

Posle igračke karijere počeo je trenersku tokom koje je promenio čak 16 klubova, a vodio je i dve reprezentacije, Kolumbiju i Jugoslaviju.

Nacionalni tim Jugoslavije preuzeo je posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Španiji, a povukao se nakon Evropskog prvenstva u Francuskoj 1984. godine.

Bio je selektor na legendarnoj utakmici u Splitu kada je Jugoslavija golom Radanovića u poslednjim sekundama savladala Bugarsku i plasirala se na pomenuti šampionat. 

Komentari