UEFA bi podržala britansku kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin rekao je danas da bi kandidatura Velike Britanije ili Engleske za domaćina Svetskog prvenstva 2030. godine bila "snažno podržana" i da organizacija tog turnira neće biti prodata zemlji koja je spremna najviše da plati. 

 
Kako je preneo BBC, Vivo je postala treća kompanija iz Kine sponzor Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA), zbog čega se spekuliše da bi Kina mogla da se kandiduje za domaćina Mundijala 2030. godine. To bi, medjutim, išlo protiv pravila FIFA o kontinentalnoj rotaciji, pošto će se Svetsko prvenstvo 2022. godine održati u Kataru.

Čeferin je rekao da se pravila "ne mogu menjati samo zbog velikih sponzora".

– Vreme je za nas (iz Evrope) da budemo domaćini Svetskog prvenstva 2030. godine. Ne mogu da kažem koja evropska zemlja će se kandidovati, ali ne možemo samo prodati Svetsko prvenstvo onima koji žele najviše da plate, rekao je Čeferin za BBC.

Upitan o kineskom komercijalnom uticaju na FIFA, Čeferin je rekao da ne želi da govori samo o Kini, već da je najvažnije da domaćin Mundijala bude zemlja koja ima najbolju ponudu.

Rusija će 2018. godine biti domaćin Svetskog prvenstva, što znači da bi jedna evropska zemlja mogla da organizuje turnir 2030. godine.

Predsednik UEFA naveo je da bi englesku ili britansku ponudu svi podržali.

– To mora da bude odluka ne samo Fudbalskog saveza, nego vlade i svih ostalih. Ali, oni zaslužuju da budu domaćini Mundijala u bliskoj budućnosti. Oni su sposobni da organizuju Svetsko prvenstvo, u to sam siguran. Ako odluče, mi ćemo ih snažno podržati, dodao je Čeferin.

Finale Lige šampiona izmedju Real Madrida i Juventusa igra se večeras od 20.45 u Kardifu.

– To je fantastično iskustvo za Kardif i veoma je važno za razvoj fudbala. Vels je napravio fantastične rezultate na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, imaju jedne od najboljih igrača na svetu, za malu zemlju to je fantastičan rezultat, rekao je Čeferin.

Komentari