Preporodio CSKA

  Da je neko od domaćih medija na kraju 2005. godine proglašavao najboljeg srpskog trenera u inostranstvu, ta titula bi sigurno pripala Miodragu Ješiću.

  Igračka legenda Partizana sjajno je sa klupe predvodio najpoznatiji bugarski klub CSKA iz Sofije. Osvojio je titulu prvaka, bio na pragu plasmana u Ligu šampiona i igrao Ligu kupa UEFA. Potvrda uspeha usledila je 23. decembra, kada su ga bugarski novinari proglasili za najboljeg trenera u šampionatu zemlje našeg suseda.

  – Godinu 2005. ću zaista pamtiti. Sve je počelo u februaru, kada sam se postao trener CSKA. Nacionalni klub Bugarske sam preuzeo samo tri dana pre početka prvenstva. Imao sam desetkovan tim, čak šest igrača sa priprema se vratilo povreðeno. Mnogi stručnjaci, pa čak i neki ljudi u našem klubu, prognozirali su kako nećemo uspeti ds se plasiramo meðu prve četiri ekipe. A poznato je da ta prva četiri mesta donose plasman u evropska takmičenja, započeo je Ješić svoju priču za Sportsku centralu.

  Ješić ističe da mu na početku nije bilo lako, ali da je verovao i u sebe i u svoje igrače.

  – Æutao sam i radio. Na kraju prvenstva postali smo šampioni, publika se vratila na stadion. Nismo imali sreće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jer smo izvukli branioca titule, Liverpul. Ipak, malo nam je falilo da napravimo senzaciju. Zahvaljujući katastrofalnim odbranama našeg tadašnjeg golmana, u prvom meču smo izgubili kući 3:1. U revanšu smo nadigrali Liverpul, pobedili 1:0, a mogli smo i više, priseća se Miodrag Ješić.

  Miodrag Ješić sa porodicom

  Usledilo je 1. kolo UEFA kupa.

  – Ponovo smo dobili teškog rivala. Izvukli smo Bajer iz Leverkuzena, po kladioničarima jednog od favorita ovog takmičenja. U oba meča smo pobedili Nemce 1:0. Niko nije mogao da veruje da se to desilo. Ono što je najvažnije da smo Nemce u potpunosti nadigrali, pogotovo na njihovom terenu.

  Plasirali ste se u grupu sa Hamburgom, Monakom, Spartom iz Praga i Vikingom.

  – Nesrećno smo na našem terenu izgubili od Hamburga sa 1:0, i to je i presudilo da se ne plasiramo dalje. Ipak, ja sam javno izjavio da sam krivac jer u Evropi nismo dočekali proleće. Spartu smo lako mogli da pobedimo, ali ja sam na teren izveo kombinovan sastav, pošto sam sve podredio domaćem šampionatu. Rekao sam gazdi Boškovu da je bolje da budemo prvaci u Bugarskoj, nego da igramo polufinale UEFA kupa. Titula je prioritet, jer samo tako ćemo ponovo dobiti šansu da se borimo za plasman u grupu Lige šampiona.

  Mnogi su vas već proglasili prvakom Bugarske.

  – Imamo sedam bodova prednosti u odnosu na Levski, Lokomotiva zaostaje deset, a Liteks čak 11 bodova. U drugom delu prvenstva i Levski i Lokomotiva biće gosti na našem stadionu. Imamo planove i za osvajanje nacionalnog kupa.

  Vraćamo se na dešavanja u našoj zemlji. Kako gledate na trijumfe „plavih“ i plasman na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj.

  – Objektivno gledano, ovakav uspeh niko nije očekivao. Realno je bilo da budemo drugi, pa da kroz baraž potražimo put do Nemačke. Prvo mesto je zaista velikih uspeh. Svaka čast Petkoviću i svim momcima koji su igrali. Sada je najvažnije da „plave“ ne opterećujemo da nešto mora da se uradi. Igramo u najtežoj grupi i sam plasman na SP je dovoljan uspeh.

  Jedan ste od polaznika škole FSSCG za dobijanje profi licence. To je najveća trenerska diploma, koju priznaje UEFA.

  – Moram da priznam da je početak bio težak. Svi mi iskusni treneri smo bili skeptični, razmišljali da će nam taj kurs samo oduzeti vreme. Ipak, pokazalo se da je škola sjajno organizovana. Ljupko Petrović i Milovan Ðorić su odlično postavili školu, poneli su najveći teret. Predavanja su vrhunska, a kroz druženje smo razmenili iskustva. Slušali smo mnogo zanimljivih predavača iz zemlje i inostranstva. Na dobrom smo putu da ova škola postane jedna od najačih u Evropi.

  Na kraju razgovora Miodraga Ješića smo pitali da li ima vremena za odmor i kako ga provodi.

  – Kada imam vremena uvek skoknem do Beograda, da obiðem suprugu Irenu i ćerku Taru. Sa njima se najbolje osećam. U Bugarskoj svako slobodno vreme koristim da provedem lepe trenutke kod kuma Zorana Ristića. On drži najposećeniji restoran u Bugarskoj, „Zlatnu srpsku skaru“ („Zlatni srpski roštilj“). Tu se opuštamo i viðamo sa prijateljima, zaključio je trener sofijskog CSKA, Miodrag Ješić.

  Pripremio: Slobodan Ðurić
  Foto: Story

  Komentari
  Advertisements