Ðukić: „Stvorićemo veliki Partizan“

  Miroslav Ðukić, novi trener fudbalskog kluba Partizan, u prvoj opširnijoj analizi novog radnog mesta na kome će biti uz obavljanje selektorske uloge u mladoj reprezentaciji Srbije sa kojom se plasirao na Evropsko prvenstvo, nije krio zadovoljstvo zbog prilike da vodi „crno-bele“, ali nije sakrivao ni velike ambicije.

  – Došao sam u veliki klub da ostvarim velike ciljeve. Do željenih rezultata ova ekipa može da stigne, a ja ću dati sve od sebe da stvorimo veliki Partizan, da ga vratimo tamo gde mu je mesto, rekao je Ðukić.

  Detalj sa promocije novog trenera Partizana, Miroslava Djukica

  Novi strateg „crno-belih“ je i tokom igračkih dana mogao da bude deo Partizanove porodice, ali…

  – Ja sam bio na pragu dolaska u Partizan, čak sam bio i na razgovorima kao igrač, ali mi se nije ostvarila ta igračka želja da doðem u Humsku. Sada jesam kao trener, i to je, priznajem, zaista velika odgovornost. Mete su ovde „maksimalne“, želi se uvek i samo borba za trofeje. Ja, pak, sa svoje strane, verujem u ovu ekipu, u moje saradnike saradnike i snagu kluba.

  Detalj sa promocije novog trenera Partizana, Miroslava Djukica

  O igračkoj karijeri i njenoj vezi sa novim poslom Ðukić je dodao:

  – Kao igrač sam imao dosta čudan put. Tek sa 21 godinom sam zaigrao u Mačvi, a posle te dve sezone proveo sam još dve u Radu, odakle sam otišao u Deportivo. Šest godina u La Korunji i isto toliko u Valensiji bili su mi, uz sezonu u Tenerifama, jako važni za izgradnju moje fudbalske ličnosti. Jako mnogo se sazri u tim uslovima. Najpre sam odigrao nekoliko mečeva u španskoj drugoj ligi, a onda je Deportivao ušao u Primeru, gde smo stvorili zaista veliki tim i krenuo u borbu za titulu sa Barselonom i Realom.

  Detalj sa promocije novog trenera Partizana, Miroslava Djukica

  – Promašeni penal protiv Valensije u poslednjem minutu meča poslednjeg kola, kada smo titulu 1994. prepustili Barseloni, ostaće mi večno u sećanju, ali, čovek se na greškama uči. To što sam uspeo da prebrodim taj težak momenat, najteži u mojoj karijeri, mnogo mi je značilo u nastavku karijere. Već narednih sezona, kada sam prešao u Valensiju, koja dugo nije bila na tronu, vratio sam se na nivo na kom sam i želeo i znao da mogu da budem. Osvojili smo titulu, Kup kralja, dva puta bili u Ligi šampiona iako je malo ko verovao da je to moguće kada sam stigoa. Slično je i sada u Partizanu, koji jedno vreme nije ostvario željene ciljeve.

  Detalj sa promocije novog trenera Partizana, Miroslava Djukica

  Prvi cilj će, tvrdi Ðukić, biti da u Partizanu igračima vrati veru u sopstvene mogućnosti:

  – Podići te momke na psihološkom planu, uveriti ih da oni imaju kvalitet kako bi vratili Partizan gde mu je mesto, moj je prevashodni zadatak u ovom trenutku. Iskreno, obožavam da radim sa mladim ljudima. Veliko je zadovoljstvo kada im pokažete pravi put, put do uspeha. Kada im pokažete kako se stiže do velikih ostvarenja. Potpisao sam ugovor na dve i po godine, sa nadom da ću već u početnom periodu uspeti da igrače sa kojima raspolažemo, a od kojih većinu poznajem, uverim da mogu mnogo više od onoga što oni misle da je sada njihov maksimum.

  Detalj sa promocije novog trenera Partizana, Miroslava Djukica

  Kako će obavljati dva posla istovremeno, postavljalo se pitanje koliko će naš proslavljeni fudbalski as moći da se posveti obema obavezama, ali je njegov odgovor nedvosmisleno otklonio sumnju:

  Detalj sa Upravnog odbora FK Partizan

  – Do Evropskog prvenstva u zemlji aktuelnih šampiona, Holandiji, imaćemo samo dve prijateljske utakmice, i to protiv Belgije i Portugalije. Kako su obe u martu, a kako je samo prvenstvo tek po okončanju našeg fudbalskog šampionata, neće biti nikakvih problema da obavljam oba posla sa maksimalnom odgovornošću.

  Detalj sa Upravnog odbora FK Partizan

  O svojim trenerskim uzorima, Ðukić je rekao:

  – Uči se stalno i od svakoga. Od svakog po nešto. Od nekoga uzmete nešto što je u skladu sa vašim mentalitetom, od nekog drugog, pak, odbacite nešto drugo u stilu „Neću to nikada da koristim“. I, to je dobro, jer morate biti spremni da neke stvare prihvatate, a nekima i da kažete „Ne, hvala“. Na primer, ja sam zaista imao sreću da radim sa velikim imenima trenerske struke. Tu su Ljupko Petrović, Benitez, Kuper, Tošak, Ranijeri. Istini za volju, najveći utisak je na mene ostavio Benitez, koji je jako studiozan, sve proračunava u detalje. On je konstantno pribegavao rotaciji igrača koji tako nikad nisu znali ko će da igra, pa su svi bili stalno „budni“. A, pritom, to je bilo jako bitno kada se igra mnogo utakmica na tri ili četiri fronta. Psihološki se „pukne“ od toliko mečeva, tako da su promene neophodne kako bi se sačuvala svežina. Želja svakoga je da napravi jednu takvu karijeru, jer je on zaista, vrednim radom to i ostvario. Tako i ja, jednostavno, verujem u svoje sposobnosti. Ne plašim se rada, svestan sam šta mogu ja i šta ekipa koju vodim. Mi ćemo izgraditi prepoznatljiv stil, kako na domaćoj sceni, tako i na meðunarodnoj koja je jako jako važna.

  Detalj sa Upravnog odbora FK Partizan

  „Crno-bele“ već sutra očekuje „prozivka“, a o prvim aktivnostima na novom radnom mestu Ðukić je rekao:

  – Prvo danas treba da sa direktorom Bjekovićem utanačimo sve oko stručnog štaba, da vidimo potom ko (od igrača) ide a ko ostaje.

  Nenad Bjekovic na danasnjoj sednici Upravnog odbora

  – Ostajemo jedno vreme ovde, a onda 25. januara idemo u Dubaji na pripreme. Pokušaćemo da odigramo veći broj utakmica da bih se upoznao sa fudbalerima, ali i oni sa mnom. Mene ta njihova mladost asocira nekako na… na drskost, na agresivnost. Zato i hoću da Partizan bude čvrst, agresivan, da bude tim koji ne da protivniku da igra. Da bude takav da stvara ambijent u kome smo mi bitni, u kome mi vodimo reč na utakmici. To će biti naša prepoznatljivost, ma protiv koga igrali, ma gde igrali, zaključio je novi trener „crno-belih“.

  Nenad Popovic, predsednik FK Partizan

  Nenad Popovic

  Foto: Nenad Negovanović – Sportska centrala

  Komentari
  Advertisements