Ana Jovanović o sezoni napretka

  Nikad nije kasno za pravi i veliki početak ako si talenat, ako spoznaš svoju pravu vrednost i shvatiš da možeš i vrediš kao i ostali. Nešto slično ovog leta dogodilo se i našem „večitom talentu“ i teniserki od koje se od malena mnogo očekivalo, 22–godišnjoj Ani Jovanović, koja je posle nekoliko uspešnih tinejdžerskuh sezona „nestala“ sa scene, a potom u 2007. godini napredovala 375 pozicija na WTA rang-listi.

  Ana Jovanović

  U decembru 2006. Ana se obrela u teniskom kampu čuvenog Nikole Pilića u Minhenu i za samo nekoliko meseci provedenih pod nadzorom ovog renomiranog stručnjaka doživela je tenisku renesansu. Sa 700. pozicije na kojoj se našla na startu ove takmičarske godine odličnim partijama i pobedama na nekoliko turnira uspela je da se popne na 325. mesto WTA liste. Glavni razlog zbog koje je Jovanovićeva prethodne godine odlazila na „velike odmore“ bili su povrede, gubitak samopouzdanja i volje za povratak na teren.

  – Na insistiranje prijatelja, porodice Ðoković, otišla sam u kamp Nikole Pilića i tamo ostala od decembra do aprila kada sam otišla na turnir u Češku (nagradni fond 25.000 dolara) i iz kvalifikacija stigla do četvrtfinala. Odmah zatim odigrala sam i “desetku” u Grčkoj koju sam osvojila, ali i zadobila povredu koja me je ponovo udaljila sa terena i naterala da napravim novu pauzu. Kada sam sanirala povredu otišla sam na turnir u Zagreb (75.000 dolara nagradnog fonda) gde sam stigla do četvrtfinala, a onda sam u Sarajevu trijumfovala na “desetki”. Usledio je meč za reprezentaciju u Košicama, koji mi je mnogo značio i ulio mi novu dozu samopouzadanja za nastavak plana koji sam sebi zacrtala, kaže Jovanovićeva.

  Ana Jovanović

  Odmah posle Košica Ana se uputila sama na turnire u Nemačku gde već na prvom, „vrednom“ 25.000 dolara osvaja titulu, a odmah potom, naredne nedelje, na drugom stiže do polufinala. Redom su padali nosioci i favoriti, igračice rangirane u prvih 150 na svetu.

  – Odigraću još nekoliko ITF turnira kako bi se što pre dokopala kvalifikacija za WTA takmičenja. Dobijala sam sada igračice iz prvih sto na svetu i videla sam da nema razlike izmeðu nas u kvalitetu, već u bodovima i novcu. Prvi WTA turnir očekujem da odigram u Portorožu gde se igra na betonu, podlozi koja meni najviše odgovara, a zatim ću na turneju u Ameriku. Mislim da sam grešila u svojoj karijeri jer se nisam bavila profi-tenisom, već sam se rekreativno bavila profesionalnim tenisom. Teško sam sticala samopouzdanje, a lako gubila. Precenila sam svetski vrh, a sada imam potpuno drugačiju sliku o svemu, posle ovih dobro odigranih turnira smatram da je sve moguće. Rešila sam da se ozbiljno posvetim turnirima, tenisu, čak sam i odlazak na more ove godine precrtala što se do sada nikad nije ni po koju cenu desilo, objašnjava Ana Jovanović, pojašnjavajući koji joj je cilj u ovoj godini:

  Ana Jovanović

  – Cilj mi je da igram što više turnira, ne mogu reći realno gde mi je mesto na WTA listi po igri koju pružam u ovom trenutku, ali ako odigram još desetak turnira na svom nivou do kraja godine mogu ući i u najboljih sto na svetu.

  Komentari
  Advertisements