Dobro, ali mora bolje

  Olimpijske igre u Pekingu 2008Kina – Srbija 0:0 (0:0)

  Kina: Šengjong, Veifeng, Han Peng, Hulijang, Ning, Vangsong (od 46. Tao), Vejvej, Lin (od 59. Fangžu), Ži (od 74. Ting), Ksuri, Junmin (od 46. Čuj Peng)

  Srbija: Stojković, Tomović, Jovanović (od 69. Vilotić), Rajković, Kolarov, Smiljanić, Z. Tošić (od 81. Pavlović), Fejsa (od 46. Živković), Gulan (od 58. Bogdanović), Tadić (od 89. Kaluðerović), Rakić (od 60. Mrdaković)

  Pripremajući se za nastup na predstojećim letnjim Igrama, naša olimpijska fudbalska reprezentacija je u Čangčunu odigrala kontrolni meč sa odgovarajućom selekcijom Kine u kome pogodaka nije bilo i pored nekoliko solidnih šansi Ðukićevih „orlića“.

  Prva provera na tlu države koja će organizovati Olimpijadu nije ostavila loš utisak o mogućnostima srpske selekcije, no protiv rivala poput Argentine, Obale Slonovače i Australije biće potrebno prikazati daleko bolju igru, naročito u fazi organizacije napada.

  Utakmicu u Čangčunu obeležila je obostrano oprezna igra, ali je individualni kvalitet naših fudbalera bio više nego dovoljan da češće i duže imaju loptu u svom posedu. Ipak, prvi su na ovom susretu pripretili domaćini Olimpijade, kada je golman Stojković samo pogledom ispratio let lopte pokraj stative posle jednog prekida i pokušaja glavom. Dve preostale prilike u prvom poluvremenu stvorili su, ipak, srpski reprezentativci.

  Najpre je 22. minutu Zoran Tošić ostao sam pred protivničkim čuvarom mreže, koji mu je odbranio udarac u situaciji „1-na-1“, da bi na odbijenu loptu natrčao Gulan, uz Rajkovića najagilniji u prvom delu meča, no njegov šut bio je neprecizan. Upravo je Rajković bio akter najopasnije akcije „orlića“ u uvodnom delu meča, jer je u 30. minutu, domogavši se lopte posle kornera, probao da lobuje iskosa kineskog golmana, ali je prečka sprečila efektan pogodak našeg mladog defanzivca.

  Drugi deo susreta doneo je brojne izmene u oba tabora, pa je i ritam opao, a naročito kvalitet i dužina trajanja akcija. Ipak, i u ovom periodu meča „orlići“ su stvarali bolje prilike, a najbolje je imao levenogi Kolarov, prvu posle opasno izvedenog prekida sa desne strane, a potom kada je sa velike distance natrčao na „bubamaru“ i umalo „pocepao mrežu“ kineskog gola, no bio je za malo neprecizan.

  Utisak je da je selektor Ðukić, želeći da proveri igrače koje ima na raspolaganju, „mešanjem karata“ stekao uvid u njihove mogućnosti, ali kako vremena do prvog nastupa na Olimpijadi ima sve manje jasno je da će prevashodno morati mnogo toga da se uradi na taktičkom planu.

  Komentari
  Advertisements