“Piksi” najbolja Olimpikova “desetka” u istoriji

  U okviru proslave 110 godina postojanja kluba Olimpik iz Marseja organizovao je izbor za najbolju jedanaestoricu u istoriji ekipe.

  Za najbolju “desetku” u istoriji kluba sa ubedljivih 43 odsto glasova izabran je Dragan Stojković. Popularni “Piksi” u Marsej je stigao 1990. godine, gde je uz kratku pauzu i boravak u italijanskoj Veroni, ostao sve do kraja sezone 1993/94.

  Glasanje

  – Za mene je ovo velika čast i nešto posebno. Biti meðu igračima koji su obeležili istoriju Olimpika je sjajno. Marsej je bio moja prva destinacija pošto sam napustio Jugoslaviju i Crvenu zvezdu. Imao sam dosta ponuda, ali sam izabrao Marsej koji je bio spreman da osvoji Ligu šampiona. Naravno da je za mene bila čast da igram sa fudbalerima poput Papena, Vodla, Mozera, Bolija ili čak Kantone. Svakako sam napravio dobar izbor, izjavio je Stojković povodom ove počasti.

  Iz tog perioda Stojkoviću su ostale brojne uspomene, ali jednu izdvaja kao posebnu.

  – Stadion Velodrom je nešto posebno i imali smo osećaj da zaista imamo 12. igrača na terenu. Uz to, na terenu smo imali mnogo igrača ekstra klase i velikog kvaliteta. Olimpik će uvek ostati u mom srcu, pošto sam igrač koji ne voli da često menja klubove. U Veronu sam otišao samo zbog moje povrede i ponovo sam se vratio u Marsej. Na kraju, moj sin i moja ćerka su roðeni u Marseju, tako da će jaka veza izmeðu kluba, grada i mene uvek postojati.

  Dragan Stojković u finalu Kupa šampiona sa Crvenom zvezdom

  “Piksi” se 1991. našao u vrlo nezgodnoj situaciji pošto je Olimpik igrao u finalu Kupa evropskih šampiona protiv njegovog nekadašnjeg kluba, Crvene zvezde. Tadašnji trener, Rejmon Getals, Stojkovića je dugo držao na klupi i u igru ga ubacio tek u samom finišu susreta.

  – Finale izmeðu Marseja i mog bivšeg kluba je bio veliki dogaðaj. Pet dana pre tog meča igrali smo u Nici i odigrao sam sjajno, čak toliko dobro da su predsednik Tapi i Bekenbauer došli posle susreta da mi čestitaju. Bio sam siguran da ću biti starter i u finalu. Spremao sam se da igram i ubeðen sam i danas da je Olimpiku bio potreban igrač kao ja u tom finalu. Meðutim, u poslednjem trenutku trener mi je saopštio da neću početi meč. Bio sam iznenaðen i nisam znao čemu takva odluka. Možda zbog toga što je trebalo da igram protiv bivšeg kluba, svojih zemljaka, ne znam…

  Igrači Crvene zvezde u pre tog finala najviše su strahovali upravo od vas.

  – To nije nikakva tajna, već čista istina! Na dan finala zvali su me iz tabora crveno-belih da pitaju da li ću da igram. Prvo sam rekao da ne znam, ali toliko su insistirali da sam im na kraju priznao da ću biti samo na klupi. Laknulo im je posle toga.

  Da li ste kasnije pitali Getalsa zašto vas nije stavio u startnu postavu?

  – Ne, nikada. Poštovao sam odluku trenera. To je sve.

  Dragan Stojković pored Erika Kantone u timu Olimpika iz Marseja

  Jedina mrlja na Stojkovićevom boravku u Marseju je povreda kolena, koja ga je sprečila da pruži svoj maksimum.

  – Bio sam u najboljoj formi ali sam se povredio već na drugoj utakmici sezone protiv Meca. Radio sam mnogo kako bih se vratio na teren i zaigrao kako sam znao. Mislim da sam odradio odličan posao, ali je afera oko nameštanja utakmica preselila klub u drugu ligu. Ja sam dobio ponudu iz Japana koju nisam mogao da odbijem, iakosam imao ponude Tuluza i Lansa. Ipak, u Francuskoj sam želeo da igram samo za Olimpik.

  “Piksi” je potvrdio da se ne bi selio iz Marseja da je klub ostao u prvoj ligi, ali mu je drago što ga nisu zaboravili ni posle toliko godina.

  – Velika je čast biti izabran u takvu ekipu i to posle skoro 20 godina. Hvala svima koji su glasali za mene, zaključio je Stojković.

  Komentari