Džajić besneo na UEFA i svaðao se sa Æurkovićem!

  U hotelu „Hajat“ u četvrtak je održana konferencija o ekonomiji i sportu koju je organizovao „Danas“, a na kojoj su učestvovali i predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Ivan Æurković.

  Nekadašnji predsednik Partizana koji je i dugogodišnji član Komisije UEFA za sigurnost i bezbednost stadiona, vrlo dobro zna kako posluje evropska „kuća fudbala“. Æurković se stoga osvrnuo na odnos UEFA prema našim klubovima, naglasivši da se u Nionu dugo prate naši klubovi i FSS i da nikakvog „popusta“ neće biti u njihovom ophoðenju sa srpskim predstavnicima.

  – Pod fer-plejom podrazumevam pre svega obaveze prema svim profesionalcima zaposlenim u klubovima, sve ono što je potpisano mora se i poštovati. Jednostavno, na osnovu toga UEFA izdaje licencu o učešću u evrokupovima i nama se, eto, ove godine dogodilo da ona ne bude dodeljena državnom prvaku Crvenoj zvezdi, izjavio je Æurković, a prenosi „Mondo„.

  Ivan Æurković i Mišel Platini

  On je dodao da ne želi da ulazi u detalje ove odluke, ali je naglasio da UEFA i ubuduće neće toleristati nepoštovanje pravila i obaveza prema profesionalcima zaposlenim u klubovima.

  Na ovo izlaganje reagovao je Dragan Džajić, koji je vidno uzbuðen odgovorio Æurkoviću.

  – UEFA i FIFA nemaju podjednake standarde za sve klubove i ne razumem zbog čega ne postoji A, B i C novi, jer ni države u kojima klubovi žive nisu na istom nivou. Ne mogu Crvena zvezda i Real da budu isto. Real igra sa 500 miliona duga, a ja kada sam došao, zatekao sam 50 milion duga i postavio sam cilj da se prekine dominacija jednog drugog kluba, izjavio je ljutito Džajić.

  Dragan Džajić

  Predsednik crveno-belih izjavio je da nije odgovoran za ono što je zatekao, ali da isto tako nije mogao ni da vraća te dugove. Zatim je upitao da li je realno da Crvena zvezda svake godine plaća UEFA tri ili četiri miliona evra.

  – Kakvo licenciranje? To su izmišljene stvari, to je nemoguće! O čemu se tu radi? Kakav fer-plej kada plaćate UEFA tolike pare, a standard u zemlji je takav kakav jeste? Sutra ću podneti ostavku i neće mi biti žao, ukoliko ima neko bolji od mene, a verujem da ima. Ali, da plaćate tolike pare, to ne mogu da prihvatim, izjavio je Džajić, koji očigledno i dalje ne shvata zašto je UEFA kaznila Crvenu zvezdu.

  Æurković je pokušao da mu to objasni:

  – UEFA ne traži da plaćate njoj, nego da ispunjavate obaveze prema igračima, stručnjacima, zaposlenima. Ne dajete UEFA tri ili četiri miliona, nego su to obaveze prema zaposlenima u klubu. Iza Mančestera i Reala stoje garancije banaka i to nije direktno vezano sa dugom. UEFA ovde traži samo da se ispuni ono što je potpisano, zaključio je Æurković.

  Prosto je neverovatno da Džajić, svesno ili ne, poredi „babe i žabe“, dugove madridskog Reala i Crvene zvezde. Za razliku od kluba sa „Marakane“, Real plaća svoje igrače i zaposlene, a na osnovu ogromnog godišnjeg obrta novca, od sponzora, prodaje dresova i ostalih rekvizita, TV prava i desetine hiljada članova koji plaćaju veliku godišnju članarinu, bez teškoća dobija bankarske garancije da će dugovi koje ima biti pokriveni.

  Real je, naime, u sezoni 2012/13. imao prihod od 521 milion evra i bruto profit pre poreza od 48 miliona evra. Na osnovu ovoga sve banke sveta su više nego srećne da Madriðanima daju svoje garancije, s obzirom da Real može da pokrije svoje obaveze iz redovnih godišnjih prihoda.

  S obzirom da su Madriðani ove sezone osvojili Ligu šampiona, ove brojke su svakako još impresivnije za 2014. godinu, pošto Real može da računa na dodatnih 50 do 60 miliona evra zarade od UEFA i od TV prava.

  Sa druge strane, Crvena zvezda je izjavila da ima budžet od 11 miliona evra, ali je samo u periodu od 1. novembra 2012. do 15. oktobra 2013, dakle od dolaska novog rukovodstva, nakupila novonastale obaveze od 15.5 miliona evra, prema izveštaju koji je podnet na Skupštini kluba.

  Dakle, Zvezda je i sama priznala da je potrošila gotovo 50 odsto više od sopstvenog budžeta, umesto da shvati da je u krizi i da hitno smanji troškove kako bi mogla da servisira svoje dugove. Nažalost, na „Marakani“ su nastavili da se ponašaju kao „pijani milioneri“ i da troše novac koji nemajuu, da bi došlo do toga da se Džajić žali kako UEFA traži neki novac od kluba.

  Tužno, ali zato je Zvezda tu gde jeste…

  Komentari
  Advertisements