Mikec osvojio bronzu na Svetskom kupu u Gabali

Nove lepe vesti za srpsko streljaštvo stižu iz Gabale (Azerbejdžan), sa trećeg Svetskog kupa u sezoni. Damir Mikec je osvojio bronzanu medalju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora, a u finalu je gađao i Dimitrije Grgić, koji je zauzeo šesto mesto. 


Srpski reprezentativci su skoro sasvim zamenili uloge u odnosu na prethodni SK u Minhenu, kada je Grgić bio treći, a Mikec četvrti u ovoj disciplini.

Mikecovo odličje je druga medalja za Srbiju u Gabali, jer u četvrtak, prvog takmičarskog dana Milutin Stefanović je osvojio zlato uz svetski rekord finala vazdušnom puškom.

Mikec, aktuelni evropski vicešampion vazdušnim pištoljem, je u Gabali došao do svoje desete medalje na turnirima Svetskog kupa, prve bronzane. Do sada je imao po četiri zlatne i srebrne na sezonskim turnirima SK, a prošle godine  je na finalnom takmičenju Svetskog kupa u Bolonji trijumfovao vazdušnim pištoljem.

– Veoma sam želeo plasman u finale i u kvalifikacijama sam se takmičio sa mnogo motiva. Kvalifikacioni meč je bio vrlo zahtevan i težak. Nisam se predavao do kraja što govori i rezultat poslednje serije, u kojoj sam pogodio 97 krugova. Velikom borbom sam se domogao finala – prenosi Mikec. – Izuzetno sam srećan što se ceo trud isplatio osvajanjem medalje koja za mene ima posebnu draž, jer po najavama iz Svetske streljačke federacije ova disciplina je poslednji put u istoriji bila na programu svetskih kupova.

O ne baš sjajnoj završnici finala (dva hica po 7,9) kaže:

– Nisam se opustio. Naprotiv, kada sam video da sam osvojio medalju krenuo sam na još viši plasman, Omelčuk i Dikec nisu bili nedostižni. Ali, napravio sam dve velike greške. Bio sam ubeđen da su bili dobri pogoci, jer sam pri opaljivanju imao dobar osećaj, ali izgleda da sam se tada već ispraznio i nisam uspeo da nastavim dalju borbu.

Za Mikeca turnir u Gabali nije završen.

– Vrlo sam zadovoljan početkom, ali idemo dalje. U Gabali me očekuju još nadmetanja vazdušnim pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji, a potom i u miksu sa Zoranom Arunović, u disciplini koja će po najavama biti i na programu Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

Danas su se od srpskih reprezentativaca takmičile i Zorana Arunović i Bobana Veličković, u drugom delu kvalifikacija (brza paljba). U konačnom plasmanu Arunovićeva je zauzela 33, a Veličkovićeva 46. mesto.

U subotu na vatrenu liniju izlaze trojica naših strelaca. Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Stevan Pletikosić gađaće u eliminacijama MK puškom iz ležećeg stava.

Komentari