Novinar Njujork Tajmsa beskrupulozno izvređao Đokovića

Novak Đoković

Novak Đoković uvek je bio interesantan medijima u SAD i širom sveta.

Američki novinari često su sa velikim hvalospevima pisali o uspesima srpskog asa, ali takođe su bili oštri i u kritikama njegovog ponašanja.

Čini se da je ovoga puta novinar Njujork Tajmsa Brajan Filips preterao. Filips se sve vreme pita u čemu je problem, zadirujući i u Novakov privatan život.

Đokovića pratim više jedne decenije, ali ga suštinski nikada nisam upoznao. Njega je teško ga je pročitati, a to je veoma čudno. Mali broj tenisera izgleda zabrinuto i depresivno kao on. Kada gledate Federera ili Nadala imate jasno mišljenje o njima, kod Đokovića imate utisak da je prepun kontradikcija.

U određenim trenucima ponašao se kao klovn, imitirao igrače da bi zasmejao ljude. Pomašao se iritantno, glumio je povrede, pa izigravao moralistu, postao je dijetalni guru. Potom izigravao političara, gubitnika, genija, budalu, sjajnog oca i muža, počinje tekst Filips za prestižni list.

Đoković je ispao sa Vimbldona nakon što je predao meč Berdihu u četvrtfinalu zbog povrede lakta, ali nemojte se zavaravati njegovo povlačenje je još jedna kontradikcija i apsurd. Tako je bilo cele godine. Đokovića nema nigde, on je misteriozna žrtva nečega što ni on ne zna šta je. Pre toga je bio dominantan, redom pobeđivao protivnike, osvojio sva četiri Grend slema zaredom, šest od poslednjih osam. Ali, sve je krenulo loše od poraza od Kverija na Vimbldonu prošle godine. Izgubio je prvo mesto, ispao na startu Olimpijskih igara, u četvrtfinalu Rolan Garosa. Gubi mečeve koje je nekada dobija. Pružio je šansu Federeru i Nadalu da osvoje Grend slemove, a Mareju da postane broj jedan.

Novak, koji je miljenik publike, nikad nije otpustio nekoga. Uvek pazi da bude dobar momak, dobronamerni poltron, to je ličnost koja mu je važna. Kada želi da se reši zaposlenih, ono što se dogodi je prekid saradnje „uz „međusobni dogovor“, a potom otpušteni izdaje saopštenje u kojem ističe kako je bio privilegovan što je radio sa Đokovićem. U maju se rastao, uz međusoban dogovor, sa celim stručnim štabom.

Pitam se kako ovo utiče na njega. Za igrača koji je namazan kao što je Đoković, željan divljenja, mora da je mučno naći se u centru bezličnog skandala. Drugi igrači pišu memoare, a Đoković je objavio knjigu o ishrani i životnom stilu. Uvek mora da bude ispred kamera, ali želi da da bude slikan iz određenog ugla, pod svetlom koje mu odgovara, napisao je Filips.

 

Komentari
Advertisements