Eurobasket: “Sveti Dejan” i haos ispred dvorane u Istanbulu [FOTO+VIDEO]

Dejan Tomašević deli ulaznice ispred dvorane Sinan Erdem u Istanbulu pred finale Eurobasketa 2017.

Finalna utakmica Eurobasketa 2017. u potpunosti je zatekla nespremne domaćine, koji očigledno nisu očekivali ovoliku posetu navijača iz Slovenije ali i Srbije.

Još u subotu bilo je vidno prisustvo velikog broja slovenačkih navijača, a polako su počeli da pristižu i naši. Slovenci su imali poseban problem jer su shvatili da im je za putovanje u Tursku potreban pasoš, pošto veliki broj njih nije putovao van zemalja EU za koje su im potrebne samo lične karte.

Tako je biro za izdavanje pasoša koji se nalazi u Celju radio prekovremeno kako bina vreme ispunio preko 600 zahteva za pasoše koji su stigli u poslednja dva dana. Konvoji autobusa, kombija i privatnih automobila napravili su veliki zastoj na turskoj granici u koji su uleteli i naši navijači koji su privatnim automobilima krenuli na finale iz Srbije.

Atmosfera ispred dvorane Sinan Erdem u Istanbulu pred finale Eurobasketa 2017.

Kada su konvoji autobusa sa navijačima “zmajčeka” počeli da pristižu ispred dvorane “Sinan Erdem” nastao je potpuni saobraćajni kolaps, a redari i policija nisu ni znali gde će sa navijačima – da li autobisi treba da ih “istovare” ispred glavnog ulaza u dvoranu ili da se autobusi sprovedu na parking, pa navijači zatim odavde da dođu do dvorane.

Policija je nakon nekog vremena popriličnog haosa ipak uspela da uspostavi kakav-takav red, do ksu se naši navijači takođe okupili ispred dvorane. Najveći broj njih došao je u sopstvenoj režiji, a veliki broj njih stigao je u Istanbul bez ulaznica za finalni susret.

Atmosfera ispred dvorane Sinan Erdem u Istanbulu pred finale Eurobasketa 2017.

U pomoć je priskočio Košarkaški savez Srbije i generalni sekretar Dejan Tomašević koji je kontingent ulaznica koje je dobio naš savez podelio onima bez ulaznica. Ljudi su bukvalno blagosiljali Tomaševića, zahvaljujući mu do neba na vrednom parčetu papira, a svi koji su bili zainteresovani na kraju su i došli do karata.

Atmosfera ispred dvorane Sinan Erdem u Istanbulu pred finale Eurobasketa 2017.

I pored toga Slovenaca će biti daleko više nego naših navijača, ali je atmosfera ipak bila prijateljska. Zanimljivo je bilo videti neformalnu “granicu” između dva navijačka tabora, gde su ispred dvorane sa jedne strane bili slovenački, a sa druge strane srpski navijači i taj “brisani prostor” između te dve grupe se poštovao.

Najvažnije je da incidenata za sada nema i da je raspoloženje apsolutno pozitivno, tako da će o tome ko je jači odlučivati jedino sportski teren.

Komentari