Potvrda nepravde: Zbog Ivane Španović se menjaju pravila

Ivana Španović

Ivana Španović je morala da ostane bez medalje na Svetskom prvenstvu u Londonu, da bi Svetska atletska federacija odlučila da promeni pojedina pravila.

U pitanju je izmena nekoliko pravila, među kojima je i to da u skoku u dalj takmičari više neće nositi broj na leđima. Isto će važiti i za takmičare u troskoku.

Podsetimo, najbolja srpska atletičarka je na Svetskom prvenstvu u Londonu, u šestoj seriji skočila preko sedam metara, ali joj je otpao takmičarski broj i ostavio trag na 6,91. Britni Ris je osvojila zlatnu medalju (7,02), Darija Klišina je bila druga sa sedam metara, dok je bronza pripala Tijani Bartoleti sa skokom od 6,97.

Atletski savez Srbije je odmah uputio žalbu, ali je početkom oktobra slučaj zatvoren, a Ivana je ostala bez medalje.

Osim ovog pravila biće promenjeno i vreme predviđeno za koncentraciju u skakačkim i bacačkim disciplinama. Do ove sezone takmičari su imali ceo mint na raspolaganju, a sada će to vreme biti prepolovljeno, na trideset sekundi.

Biće promenjena i pravila o prestupu u bacačkim disciplinama ako se dogodio pre ključnog pokreta uoči izbačaja, a takođe će i prerani start u trkačkim disciplinama moći naknadno da se poništi, ako suduije zaključe da ono što je video tehnologija otkrila, nije bilo moguće videti golim okom.

Komentari