Novi uspeh srpskih strelaca: Mikecu zlato, Arunovićevoj bronza

Damir Mikec

Srpski strelci su se četvrtog dana finalnog turnira Svetskog kupa u Nju Delhiju okitili sa dve medalje. Damir Mikec je osvojio zlato malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora, dok se Zorana Arunović okitila bronzom MK pištoljem slobodnog izbora.

Mikecu je ovo druga medalja na finalnim turnirima SK. Sa prethodnog završnog turnira, u Bolonji prošle godine ima najsjajnije odličje i Kristalni globus vazdušnim pištoljem, kojim je u Nju Delhiju osvojio četvrto mesto.

Arunovićeva je osmi put uzastopno učestvovala na finalu Svetskog kupa i došla do četvrte medalje, prve bronzane. Do Nju Delhija imala je zlato i veliki Kristalni globus iz Minhena 2015. u gađanju vazdušnim pištoljem, dok je dve godine ranije, takođe u Minhenu osvojila druga mesta kako vazdušnim tako i sportskim pištoljem.

Sem dvoje osvajača medalja danas je gađao i Dimitrije Grgić kome je pripalo peto mesto MK pištoljem slobodnog izbora.

U finalnom nadmetanju pištoljem za muškarce, Mikec je, kako je takmičenje odmicalo gađao sve bolje i sredinom finala ušao u borbu za zlato sa iskusnim Ukrajincem Olegom Omelčukom. A maksimalnih 10,9 u 18. seriji izbio je na čelnu poziciju. U preostalom delu takmičenja obojica strelaca su imali uspone i padove, smenjivali se u vođstvu, a pred odlučujući 24. hitac naš reprezentativac je bio za svega 0,2 kruga bolji od Ukrajinca. Potom je “ubio” odličnih 9,9, finale završio sa 229,3 kruga i na kraju rivala nadmašio za 1,3 kruga.

I Dimitrije Grgić, debitant na finalnom turniru SK, je dugo bio u borbi za odličje, ali skromnih 7,8 ga je sa trećeg “bacilo” na peto mesto, baš u trenutku kad je Mikec izbio na čelo. U kvalifikacijama Grgić je bio drugi, Mikec treći.

Finale MK pištoljem za dame je bilo prava drama, u kome su odlučivale nijanse. U finalu ove discipline se ne računaju krugovi, već svaki hitac od 10,2 krugova i bolji donosi poen. Posle četvrte serije od pet metaka ispada poslednjeplasirana i tako redom do 10. serije. Pred poslednju seriju, kada finale završava trećeplasirana, isti rezultat – 30 “unutrašnjih” .centara imale su Arunovićeva, Kineskinja Đingđing Žang i Korejka Mingđun Kim, pa je odlučivalo raaspucavanje u kome je Zorana pogodila dva “unutrašnja” centra, njene rivalke po četiri, pa je našoj takmičarki pripala bronza, a Azijatkinje su nastavile borbu za zlato.

Komentari