Rat se nastavlja: Partizan odgovorio Zvezdi

Vladimir Vuletić

Grdno ste se prevarili ako ste pomislili da će se rat saopštenjima između Partizana i Crvene zvezde zaustaviti posle odgovora crveno-belih.

Potpredsednik Partizana, Vladimir Vuletić, odgovorio je na jučerašnji odgovor iz Ljutice Bogdana i naveo da se radi o novom samoobmanjujućem tekstu iz svojevrsne zvezdine čitanke.

Samoobmana je, veli Njegoš, najgora i za ljude i za narode.

Tako smo juče bili svedoci novog samoobmanjujućeg teksta iz svojevrsne zvezdane čitanke, koji je, poput saopštenja posle Partizanovih utakmica, bio već unapred spreman.

Ono što autor(i) zvezdane čitanke prenebregavaju u lamentu nad svojim blatnjavim modrim cevanicama, navodno Partizanovom zaslugom, jeste činjenica da se dva meseca u tom blatu iracionalih optužbi, zadrugarskih saopštenja, orijentacijskog problema u snalaženju pod kojim predsednikom FSS im je bilo bolje, a koji je sudija u jednoj sezoni neprikosnoven i merilo kvaliteta, a već u narednoj odraz nekompetencije, dok on regularno sudi najveće evropske utakmice i ima značajno poverenje evropske kuće fudbala, oni vajkaju sami.

Partizan je, premda svestan da se novi trbuhozborci istog zvezdanog imena, javljaju isključivo kao glasnici nesvakidašnjih pritisaka na sve učesnike, a posebno sudije Superlige Srbije, držao nedostojnim da se takvom nasilničkom ponašanju pridružuje.

Međutim, „kako onome kome zakon leži u topuzu tragovi smrde nečovještvom“, Partizan je izabrao pravni i legalni put, te predočio javnosti i nadležnim organima zvaničan zahtev za koji duboko veruje da će ne samo učiniti naše takmičenje regularnim, već će, u svakom smislu, unaprediti postojeći nivo kompeticije.

Na to smo dobili spisak dosuđenih penala u korist Partizana od početka ove sezone čime se, valjda, želeo istaći njihov kvantitet, a ne pitanje opravdanosti dosuđivanja.

Ako je već reč o prostom nabrajanju dosuđenih penala, nije loše napomenuti nekoliko detalja:

Ukoliko saberemo dosuđene penale u poslednje četiri sezone (2013-2017) odnos je 37 prema 27 penala dosuđenih u korist Crvene zvezde. Pritom, svežeg podsećanja radi, u prošloj sezoni je za naše susede dosuđeno 13, a za Partizan osam penala a i to, izgleda, nije bilo dovoljno da se osvoji titula.

Međutim, a statistika je neumoljiva i nepobitna, kad se ovim sezonama dodaju one „omražene Toletove sezone“ u kojima Zvezda više ni sama ne zna da li da ih mrzi ili voli, dakle od 2007. do 2013. godine, našim susedima su svirana 32 penala, a Partizanu 23. Zbirno, u poslednjih deset sezona, Zvezda je izvela penal 69 puta, a Partizan 50.

Nama nisu neophodne maliciozne izjave o neophodnoj podršci sa strane kako bismo ikoga pobedili, mi ćemo našim rivalima (iako oni nama to nisu) iskreno čestitati eventualni plasman u eliminacionu fazu Lige Evrope, premda su u nju kročili jednom teškom sudijskom greškom i u njenoj grupnoj fazi do sada postigli ukupno dva pogodtka, za razliku od domaćeg prvenstva u kom, neretko, sami i svoji dominiraju pobedama od nekoliko golova razlike.

Baš zato što ne želimo nedostojne i nedolične rasprave, a klonili smo ih se sve ovo vreme od početka sezone, ovim još jednom pozivamo nadležne organe FSS i Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije da usvoje naš juče izloženi predlog (uvođenje VAR tehnologije na svim utakmicama Partizana i Crvene zvezde, a da počev od sledećeg večitog derbija, 13. decembra, svaki okršaj naših giganata sude stranci).

To je najbolja brana od bilo kakvog prava sile, a na ostalim akterima je da ga usvoje ili da obrazlože zašto su protiv.

Sapienti sat. Pametnome dosta, stoji u saopštenju koje je potpisao profesor dr Vladimir Vuletić, potpredesednik Partizana.

Komentari
Advertisements