Vuletić: Partizan ima lošu reputaciju, UEFA pokazuje tendenciju

Vladimir Vuletić

Disciplinska komisija UEFA pokrenula je istragu protiv FK Partizan, zbog dešavanja na utakmici B grupe Lige Evrope protiv Jang Bojsa.

Crno-belima se na teret stavljaju utrčavanje na teren, upotreba pirotehnike, rasističko ponašanje navijača, upotreba razglasa od strane navijača, zakrčeni ulazi na tribinama, pogotovo južnooj i neakreditovani novinari na terenu.

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić istakao je da će se klub izjasniti do petka i da u odlukama UEFA postoji određena tendencija.

Odbor za etičku i rasnu netrpeljivost UEFA je cenio izveštaj delegata koji je stigao u UEFA i dao nam rok šest radnih dana da se o tome izjasnimo. Kao i o izveštaju organizacije FARE. Mi smo ovo već iskusili i ovo pokazuje određenu tendenciju. Do petka ćemo se svakako izjasniti, posle toga sledi odluka, a potom postoji drugostepeni postupak pred Žalbenim većem, rekao je Vuletić, a preneo Mozzart sport.

Vuletić je obrazložio za šta UEFA tereti Partizan, naglasivši da se radi o malicioznosti I da ne postoji dokaz da su navijači klicalu general Vojske republike Srpske Ratku Mladiću.

Ovde bi trebalo analizirati kakav je obim klupske odgovornosti. Zamislimo redara ili redare, koji se suočavaju sa unošenjem određenih navijačkih rekvizita. Zaduženi su da spreče pirotehniku, oštre predmete, sve transparente koji su rasistički i koji bi ukazivali na rasizam. I sad taj redar posmatra ulazak navijača, unosi se transparent „Nek’ je tvojoj majci hvala“, unose se fotografije pokojnih navijača Aleksandra Stankovića, Antića… Koji to um može da prespoji i poveže te tačke u trenutku i da kaže da je ovo tendenciozno smišljeno da se oda počast Ratku Mladiću. To nije pitanje obrazovanja, to je pitanje snoviđenja – da neko dobije viziju da je reč o takvoj nameri, Dolazimo do novog nivoa malicioznosti. Delegat povezuje pesmu „Nek’ je tvojoj majci hvala“ sa standardnim navijačkim pokličem. Na svakoj utakmici reprezentacije Srbije, na svakoj, bez izuzetka, peva se i viče: „Živela, živela, Kraljevina Srbija“. To svi navijači pevaju. Dovoditi u vezu tu pesmu sa bilo kakvim odavanjem pošte nekakvoj zločinačkoj nameri, odavanju pošte genocidnim namerama je najblaže rečeno izuzetno zlonamerno i maliciozno. Ta Kraljevina Srbija nije „Velika Srbija“, kako se želi prikazati, ta Kraljevina Srbija je površinski bila najmanja u svojoj istoriji, nije imala ništa što danas ima. Ali, bila je sila pobednica u Prvom svetskom ratu i nije bila na strani Austrougarske, niti je ikada bila na strani fašizma ili nacizma.

Vuletić je pozvao UEFA da postavi jednake arsine za sve klubove.

Morate da imate jednake aršine u jednakim slučajevima. Nebitno je da li je reč o švajcarskom huliganu, srpskom huliganu, hrvatskom huliganu ili islandskom huliganu. Huligan je huligan. Ovde nemamo huligana. Nije zapaljeno 30 baklji u poluvremenu. Imamo dve petarde i ako treba odgovaraćemo za to. Postavlja se pitanje da li određeni pojedinci unutar UEFA imaju određene tendencije na utakmicama Partizana. Da, Partizan ima lošu reputaciju. Nama je najveća zamerka bio recidivizam, povratništvo, višestruko povratništvo. Ovde, ipak, ne vidim da je ovde reč o povratništvu, ne vidim BIĆE DELA, to je poenta, dodao je Vladimir Vuletić.

Komentari