Terzić: Ne verujem da postoji poslovni subjekt u Srbiji sa čistijim knjigama od Zvezde

Zvezdan Terzić

Odavno fudbaleri Crvene zvezde nisu odigrali ovako dobru polusezonu.

Generalni direktor Zvezdan Terzić govorio je o finansijama crveno-belih, a stvari koje je rekao itekako mogu da obraduju navijače kluba iz Ljutice Bogdana.

Narod je ovde nestrpljiv, sve hoće preko noći. Zvezda je decenijama razvaljivana, pa sada neko hoće da Terzić za godinu sve reši. Ne ide to tako. Prvi zadatak je bio da finansijski stabilizujem klub i zaustavim pad. Svaka uprava, pre mog dolaska, pokazivala je tendenciju zaduživanja i podigla dug kluba u proseku po pet miliona evra u poslednjih deset godina. Finansijski revizori su rekli da je Crvena zvezda stvarno klinički mrtva i da je jedino rešenje da se ide u bankrot. Uprkos tome, velike stvari smo uradili i sada već možemo da uživamo i u sportskim rezultatima. Prepolovili smo dug, na 26 miliona. U pregovorima smo sa novim poveriocima da isplatimo deo, a da nam deo otpišu. Za to je potreban svež novac. Verujem da ćemo u narednim godinama drastično da smanjimo dug. Crvenoj zvezdi je potrebno 12 do 15 miliona evra godišnje za život kluba, kad se nadovežu stare obaveze to je preko 20, izjavio je Terzić, a preneo Sportski žurnal.

Usledilo je pojašnjenje budžeta crveno-belih.

Zvezda nema 12.000.000 godišnje. Ima 4.000.000 od Gasproma i milion od Telekoma. Tokom prve godine mog bitisanja u klubu, račun je stalno bio u blokadi. Nisam mogao da raspolažem novcem generalnog sponzorstva. Zatim je 6. maja 2015. godine Gasprom isplatio zbog UEFA licence godinu i po unapred, sve zbog vraćanja starog duga. Tek posle godinu dana koristimo taj novac za tekuće poslovanje, a u međuvremenu smo napravili ogromne pare. U poslednje dve godine generisali smo prihod od 50 miliona evra: 30 od transfera igrača, 6.5 od UEFA bonusa, 3.5 od ulaznica, 8 od Gasproma i 2 od Telekoma. Funkcionišemo u potpuno legalnoj zoni, nemamo nijedan crni fond. Sve ide preko računa, na transakcije plaćamo porez državi. Ne verujem da postoji poslovni subjekt u Srbiji koji ima čistije i urednije knjige od Crvene zvezde. Premijer Ana Brnabić rekla je da 30 odsto privrede u Srbiji funkcioniše u sivoj zoni, a u Crvenoj zvezdi – nula. A fudbal i naš klub su stalno na lošem glasu. Bez osnova, dodao je Terzić.

Terzić je ubeđen da će dug Crvene zvezde u bliskoj budućnosti biti na nuli.

Zavisi od rezultata. Fudbal je specifičan biznis, samo dobar sportski rezultat je generator uspeha. Potrebno nam je još učešća u Ligi Evrope, daj Bože da bude i Liga šampiona, jer su onda ogromni prihodi od ulaznica, raste cena igrača na tržištu, sve se multiplicira. Ako budemo nastavili ovim trendom, u naredne dve-tri godine klub može da bude na nuli. Čak možda i pre, zaključio je direktor Crvene zvezde.

Komentari