Alimpijević o svojoj mladosti, trenerskoj karijeri i odnosu sa starijim igračima

dušan alimpijević trener crvene zvezde

Dušan Alimpijević najmlađi je trener u Evroligi.

Strateg Crvene zvezde je na sajtu Evrolige govorio o svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

Ovo je moja peta sezona u svojstvu glavnog trenera neke ekipe. Po dve sezone radio sam kao trener u Vojvodini iz Novog Sada i Spartaku, a deo protekle sezone obavljao sam ulogu šefa stručnog štaba FMP-a iz Železnika. Sjajan je osećaj dobiti priliku od strane tima koji igra u Evroligi i velikog kluba kao što je Crvena zvezda u 31. godini, rekao je Alimpijević.

Mladi stručnjak je naglasio da kada Zvezda pobedi velike ekipe u javnosti postaje talentovan trener, dok porazi donose debate o njegovom neiskustvu.

Zbog svojih godina često sam u situaciji da doživljam dvostruke aršine. Kada moja ekipa savlada timove poput Real Madrida, Barselone i Makabija svi mi govore kako sam talentovan trener, ali kada doživimo poraza obično se govori kako je to zbog mog nedostatka iskustva. Sve to uopšte nije novo za mene. Postao sam glavni trener kada kada sam imao 27 godina. Na mene već dugo gladaju kao na najmlađeg. I siguran sam da će me to još dugo pratiti. Jednostavno, navikao sam se na to. Postao sam “najmlađi” trener u srpskoj ligi kada sam imao 22 godine.

U Crvenoj zvezdi trojica igrača su stariji od prvog trenera. Alimpijević je napomenuo da je odnos sa njima ključan za atmosferu u ekipi.

Od mene su u Zvezdi stariji Telor Ročesti, Pero Antić i Milko Bjelica. Moj odnos sa njima je ključan za uspeh tima. Ali, to nije zbog njihovih godina, već zbog njihovim igara i značaja za tim. Oni imaju kvalitet i veoma su važni za način na koji ćemo igrati. Takođe, njihov odnos je veoma profesionalan. U razgovoru sa njima dolazim do rešenja u doziranju treninga, pripremi utakmice i mnogim drugim stvarima. Pozitivno je što mogu da razumem probleme mlađih igrača, jer smo bliski po godinama.

Alimpijević je dodao da je recept za uspeh prilagođavanje novim košarkaškim tendencijama, i stalan rad na sebi.

Košarka je sport koji se stalno menja da bez obzira na svoje godine ne možete da se i sami ne menjate. Veliki treneri poput Željka Obradović su veliki zbog toga što se stalno prilagođavaju čak i kada su dosegli sam vrh, dodao je Zvezdin trener.

Komentari