Sportski savez Beograda pokrenuo novu akciju za osnovce

Jovan Koprivica sportski savez beograda

Sport se sve masovnije vraća u beogradske osnovne škole. Suočeni sa problemima nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece čelnici Grada i Sportskog saveza Beograda su osmislili programe i obezbedili sredstva kako bi animirali školarce da se što više bave sportom.

Posle školskih takmičenja koja se na nivou svih 17 gradskih opština organizuju u devet sportova (fudbal, košarka, odbojka, rukomet, plivanje, atletika, stoni tenis, gimnastika, streljaštvo) kojima je za kratko vreme vraćen nekadašnji sjaj i u kojima je protekle školske godine učešće uzelo preko 25.000 dece, ove godine osmišljen je dodatni projekat pod nazivom MINIMINI liga.

Sportski savez Beograda animira školarce da se bave sportom

Reč je o takmičenju koje organizujemo za učenike prvog i drugog razreda, s obzirom da deca tog uzrasta nisu bila uključena u aktivnosti koje već postoje. Radi se o specijalnim poligonima koji su osmislili naši stručni saradnici sa Fakulteta za sport i fizičku kulturu i koji su u potpunosti prilagođeni njihovom uzrastu, počeo je priču Jovan Koprivica, generalni sekretar Sportskog saveza Beograda.

Sportski savez Beograda animira školarce da se

Sredinom decembra smo počeli sa takmičenjima. Ove godine učestvuje 50 škola sa svih 17 beogradskih opština, a plan je da iz godine u godinu povećavamo broj učesnika sa ciljem da u ovu akciju uključimo sve škole i svako dete na teritoriji Beograda. Veliko mi je zadovoljstvo što proširujemo aktivnosti koji su započeli Slavko Gak i Zoran Jovanović i što realizujemo ovakve programe koji su izuzetno važni za zdravlje naše dece. Ogromnu pomoć i podršku u realizaciji svih ovih akcija imamo od strane Sekretarijata za sport, gradske uprave, a posebno gradskog menadžera Gorana Vesića. Oni su prepoznali značaj organizovanja ovakvih manifestacija i u velikoj meri doprineli da grad Beograd iz godine u godinu obezbeđuje sve više novca za fizičku kulturu mladih, objasnio je Koprivica.

Sportski savez Beograda animira školarce da se bave sportom

Prvi operativac sportskog saveza Beograda naglasio je da svi učesnici dobijaju diplome, kao i slatke pakete Svislajon Takova, a najuspešnije škole biće nagrađene sportskom opremom i sportskim rekvizitima.

Od izuzetnog je značaja da nam se deca bave fizičkom aktivnošću, jer su ranija istraživanja Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke ukazala da je procenat gojazne dece u konstantnom porastu, a u porastu je i broj dece koje imaju problema sa kičmom i vidom. Adekvatno rešenje za te probleme je prevencija i zato smo izuzetno ponosni na rezultate koje smo postigli. Pretprošle godine imali smo porast od čak 40 odsto u broju školske dece koja su kroz naše programe učestvovala u nekom od sportskih takmičenja. Minule godine je taj broj povećan za još 20 procenata, a sa projektom MINIMINI lige i ove godine očekujemo značajno povećanje u broju učesnika. To nam samo ukazuje da deca vole sport i da kroz dobro osmišljene programe možemo da ih zainteresujemo za fizičke aktivnosti. Zato će to i u budućnosti biti naš osnovni zadatak, zaključio je Koprivica.

Komentari