Kad je Salah sreo Partizan

Mohamed Salah u dresu Liverpula

Mohamed Salah je jedan od najboljih svetskih igrača u ovom trenutku.

Salah iz godine u godinu igra sve bolje, ove sezone je prosto “eksplodirao” u Liverpulu, a malo ko se seća njegovih evropskih početaka u dresu Bazela. Nekadašni sportski direktor švajcarskog kluba, Georg Hajc, dobar prijatelj egipatskog reprezentativca, prisetio se kako je Salah potpisao za Bazel.

Gledali smo ga u Barankilji na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. Egipat je izgubio u osmini finala od Argentine, a mi smo primetili mršavog krilnog igrača. Naš tim skauta je bio impresioniran, ali smo bili oprezni, jer koliko je Egipćana uspelo u Evropi. Mislili smo da je rizik preveliki, izjavio je Hajc.

Bazel je nastavio da ga prati, a ako je i bilo sumnji sve su nestale u martu 2012. godine kada je Švajcarska igrala prijateljski duel sa olimpijskim timom Egipta.

Mo je igrao drugo poluvreme i postigao dva gola i tada smo odlučili da ga dovedemo. Mogli ste da vidite talenat posle samo pet minuta. Posle te utakmice trenirao je sa nama nedelju dana, a nama je bilo jasno da smo dobili igrača sa jakim karakterom i voljom. U međuvremenu mu je cena višestruko porasla i na kraju nas je koštao 2 miliona evra, nastavio je bivši sportski direktor trofejnog kluba.

Kada je došao u Bazel Salah je imao samo 20 godina i nije znao jezik.

Brzo se adaptirao i to je zaista bilo impresivno. Kada igrač sa drugog kontinenta dođe u Evropu potrebno je najmanje 6 meseci za adaptaciju, ali je to sa njim bilo mnogo brže. Sećam se prijateljske utakmice sa Partizanom, posle samo 10 minuta Mo je postigao gol, a tadašnji trener Hajko Fogel rekao mi je na poluvremenu da mora da ga zameni jer je bio toliko dobar da se plašio da će se povrediti, dodao je Hajc.

Bazel u evropskim okvirima nije veliki klub i ne može da zadrži igrača takve klase.

Čelsi je bio veoma agresivan, Brendan Rodžers ga je želeo u Liverpulu, na kraju je odluka bila igračeva. Premijer liga je najteža za mladog igrača, trebalo mu je malo sreće, a to u Čelsiju nije imao, naglasio je Hajc.

Posle pozajmice u Fiorentini usledile su dve sjajne sezone u Romi i povratak u Englesku.

U Romi nije lako igrati, a uvek je lakše doći u Englesku iz Rome nego iz Bazela. Kada ga pogledam danas fizički napredak je evidentan, ali je znatno napredovao i na mentalnom planu. Još uvek je u kontaktu sa svim prijateljima koje je stekao u Bazelu, skroman je i pametan, a to mnogo pomaže u “ludom” fudbalskom svetu, zaključio je Hajc.

Komentari