Potresna ispovest Stojkovića, o Đenovi, životu na ivici smrti, odluci da dođe u Humsku

Vladimir Stojković

Vladimir Stojković brani u fantastičnoj formi i najzaslužniji je za uspehe Partizana na evropskoj sceni.

Golman reprezentacije Srbije bio je odličan i u kvalifikacionom ciklusu za Svetsko prvenstvo i sa pravom će biti jedan od uzdanica Orlova u Rusiji.

Stojković se u intervjuu za Mozzart sport prisetio i nekih ružnih momenata. Čuvena ružna priča o autobusu u Đenovi i napad od strane huligana.

Setim se ponekad kako je to izgledalo. Dosta negative je bilo taj dan i sve je slutilo na to. Osetilo se u vazduhu. Izašli smo prepodne da šetamo i već tada su mi Danko i Bambi rekli za neke prozivke. To se zna… Krenuli smo na utakmicu i čekali Bambija koji je zaboravio pasoš. U tom trenutku oni dolaze do autobusa i ljuljaju ga sa obe strane. Saigrači su mi rekli da stanem u sredinu autobusa. Ali ovi su nekako obili vrata, bacili dimne bombe i ušli. Ništa se nije videlo. Sav taj dim koji ne može da izađe… I onda njih nekoliko krenu od igrača do igrača. Osvetaljavaju bakljom jednog po jednog i traže mene. Znam da su došli do Brkića od kojeg sam im se učinio ja. Toliko su mu prineli baklju da su ga i opekli, a on mi kasnije priča da mu je “čuka” radila “trista na sat”. Međutim, saigrači su se isprečili na sredini. Prvi Deki, onda Žiga pa ostali. Oni koji su ušli, poštuju Dekija, Žigu i tako se završilo. A jedan od njih je bio na metar od mene, rekao je Stojković za Mozzart sport.

Ubrzo nakon toga usledio je večiti derbi. Stojković je po prvi put stao na gol Partizana protiv bivšeg kluba i ta utakmica će biti upamćena po njegovom trku na jug, kada je pokazao majicu na kojoj je pisalo: “Oprostite mi moju ružnu prošlost”. Stojković je naglasio da je to učinio iz revolta zbog događaja u Đenovi.

Sve drugo sem revolta bi bilo suludo. Da se ne lažemo, ne možeš nikoga da zavoliš za sedam dana. Ne mogu ja tu da kažem posle sedam dana “e, ja vas mrzim”. A to se sve dešavalo desetak dana posle Đenove. Bilo je preduslova, samim tim što se sve to desilo… Ali opet, to nije bila mržnja. To je više bio revolt i neki odbrambeni mehanizam. Da pokažem da se nisam uplašio. To svako ozbiljan zna, a samo naivni ne mogu da shavte. Svi su mislili da ću da ustuknem. Nisam. Realan i inteligentan čovek će da shvati da je to bio revolt i da samo pokušavam da se odbranim.

Partizanov čuvar mreže se prisetio i vremena kada je odlučio da dođe u Humsku.

Nisam dugo vagao. Bilo je malo razmišljanja što je normalno, a majka i brat su podržali odmah što je bilo ključno. Ostali nisu važni. Neću valjda okrenem drugara i da ga pitam, “brate, da l’ da ja pređem u Partizan?” To su ozbiljne teme. Sve se dešava u dan, dva. Samo najbliži su znali. Bio je poslednji dan prelaznog roka, dodao je Vladimir Stojković.

Komentari