EP u rukometu: Hrvatska kroz iglene uši, Belorusi blizu boda

Detalj sa utakmice Hrvatska - Belorusija

Hrvatska – Belorusija 25:23 (15:12)

Malo je nedostajalo da se na Evropskom prvenstvu desi još jedna senzacija, Belorusija je bila blizu iznenađenja protiv apsolutnog favorita Hrvatske, ali nije uspela da sačuva nerešen rezultat koji je imala 70 sekundi pre kraja.

Ništa nije ukazivalo na dramu. Hrvatska je u prvom poluvremenu bila u konstantnom vođstvu, koje je najubedljivije bilo u 25. minutu 13:8, posle gola Stepančića. Ipak, do poluvrema je Belorusija smanjila na -3.

Sve je išlo po planu domaćina i u nastavku. Održavali su ”kauboji” prednost od dva do tri gola, većim delom drugog poluvremena, da bi u 48. minutu ona iznosila četiri gola razlike 21:17. U narednih 10 minuta Belorusija pravi seriju 6:2 i golom Kuleša sa devet metara, poravnava na 23:23, dva i po minuta pre kraja.

Usledio je loš napad Hrvatske, nisu domaćini imali rešenje, Červar je tražio i tajm aut, a sudije iz Rusije su podigle ruku označavajući pasivan napad. U poslednjem trenutku Luka Cindrić se odlučio na prodor, možda je napravio i ofanzivni faul, ali je postigao gol i ponovo su u vođstvu bili Hrvati, a Belorusima je ostalo nešto više od minuta da pokušaju da dođu do boda. Međutim, ruski arbitri su im oduzeli loptu na dvadesetak sekundi pre kraja zbog neaktivnog napada, ili probijanja, svejedno, usledio je kontra napad Hrvata i Kopljar je postavio konačan rezultat.

Mamić i Stepančić su postigli po 5 golova za Hrvatsku, Cindrić je dodao 4, računajući i onaj presudni, minut pre kraja. Kod Belorusa Jurinjok je dao 6, a Puhovski i Kuleš po 5.

Posle nepotpunog prvog kola u Grupi 1, Hrvatska se pridružila Norveškoj. Francuskoj i Švedskoj koje imaju po 4 boda, s tim što ”trikolori” i Švešani imaju meč manje. Belorusija i Srbija su bez bodova.

U petak, 19. januara na programu su dve utakmice u Grupi 2 u Varaždinu.

18.15 Nemačka – Češka
20.30 Slovenija – Danska

Komentari