Srbija igrala samo poluvreme, premalo za svetskog vicešampiona

Detalj sa utakmice Norveška - Srbija

Srbija – Norveška 27:32 (17:17)

Rukometna reprezentacija Srbije porazom od Norveške otvorila je drugu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Prelazak u Zagreb iz Splita, očigledno nam nije prijao, ali smo, ruku na srce, imali i snažnog protivnika kao otežavajući faktor, selekciju aktuelnog vicešampiona sveta Norvešku.

Samo 30 minuta solidne igre premalo je da bi se pobedio protivnik kvaliteta Norveške. Skandinavci su strpljivom igrom sačekali svoju šansu da prelome meč, a to su uradili na početku drugog poluvremena sa pet uzastopnih golova, posle čega je naš otpor jednostavno nestao. Naravno da od polufinala nema ništa, ali treba odigrati još dve utakmice koje su nam preostale, sa svetskim prvacima Francuzima i Belorusijom, protiv koje su naše šanse za uspeh, više nego realne.

Koliko god da je napad funkcionisao na početku utakmice, toliko odbrana nije bila na nivou, pogotovo je do izražaja dolazila naša stara boljka, odbrana posle brzog centra protivnika. Srećom, bekove je služio šut, pa smo održavali rezultatsu ravnotežu sve do polovine poluvremena, kada su se pojavili prvi problemi. Simptomatično je da smo posle isključenja Jondala primili tri gola, sa igračem više, a ni kasnije, kada je van igre morao Tonesen, nismo profitirali. Sa druge strane Norvežani su kažnjavali svako isključenje naših rukometaša. Nemanja Ilić je sa dva sedmerca uspeo da spusti pšrednost Norveške na samo gol razlike, ali su u 20. minutu vicešampioni sveta ponovo otišli na +3, zahvaljujući greškama Šešuma u napadu. Najbolji period naše igre dogodio se od 23. do 27. minuta, kada smo posle serije 4:0, prešli u vođstvo, ali ga nismo zadržali do kraja, pa se na odmor otišlo sa 17:17. Nezadrživ je bio Sagosen sa 5 golova, dok je u reprezentaciji Srbije Nenadić postigao četiri.

Beljanski je pogodio sa crte na startu drugog poluvremena, ali je isti igrač zaslužio dva minuta van igre, nešto kasnije, što Skandinavci koriste i sa četiri uzastopna gola stižu do 21:18. Izgledalo je da je moral polako počeo da popušta u našem timu. Period bez postignutog gola produžio se do 38. minuta kada je ponovo precizan bio naš pivotmen Beljanski. Utakmica je počela da nam klizi iz ruku već na dvadesetak minuta pre kraja, odbrana je, i pored na momente odličnog Cupare, bila bez energije, dok smo u napadu promašili neke izgledne prilike i Norveška je stigla do +5, 24:19.

Selektor Cvetković je morao da traži tajm aut, koji je dao rezultat, pa smo postigli dva vezana gola, pre novog projektila Sagosena. Na deset minuta pre kraja, posle kontre Bjornsena, ponovo je pet razlike i tada je već bilo jasno da od iznenađenja u ovom meču nema ništa, ne samo zbog nedostatka vremena, već zbog slabe igre Srbije, i u polju napada, ali i u odbrani. Utakmica je završena na način kako se i odvijala u drugom poluvremenu, našim dugim napadima, uz dosta mučenja da dođemo u poziciju za šut i brzim prodorima Norvežana koji su dovodili do lake realizacije, uvek kad Cupara nije napravio bravuru ispred mreže.

Ubedljivo najbolji u pobedničkoj ekipi bili su Bjornsen i Sagosen sa po osam golova, dok su u reprezentaciji Srbije Beljanski i Šešum postigli po pet, a Đukić i Nenadić po četiri gola.

Komentari