Kveri i Izner napadaju Srbiju, Zimonjić se uzda u šljaku i Nišlije

Nenad Zimonjić

Posle Nenada Zimonjića i selektor Dejvis kup reprezentacije SAD Džim Kurijer, objavio je imena igrača na koje računa za meč prvog kola Svetske grupe koji će biti odigran u Nišu, od 2. do 4. februara.

Amerikance će u Čairu predstavljati Sem Kveri (13. na ATP listi singlova), Džon Izner (16), Rajan Harison (45) i Stiv Džonson (48).

Sve do jedan sat pre početka žreba savezni kapiteni oba tima imaju pravo promene dva igrača na koja računaju u meču Srbija – SAD. Od 2018. u Dejvis kup takmičenju uvedeno je novo pravilo da umesto dosadašnjih četiri igrača, tim broji pet igrača koji mogu biti žrebani i koji mogu igrati meč.

Srbija će biti desetkovana zbog povreda naših najboljih igrača, ali selektor Zimonjić se ne predaje.

– Očekuje nas izuzetno težak meč protiv reprezentacije Amerike. Do sada smo imali priliku da dva puta igramo protiv njih u Svetskoj grupi i oba puta smo slavili u izuzetno neizvesnim mečevima. U tim mečevima smo učestvovali u najjačem sastavu, ovog puta povrede su omele naše igrače da učestvujemo u najjačem satavu tako da biće izuzetno teško. Imali smo priliku da biramo podlogu što je jedini adut u ovom slučaju i naravno velika podrška publike koja je u Nišu uvek bila sjajna. I do sada smo sve mečeve u Nišu pobeđivali, nadam se da ćemo naći načina da i ovog puta uspemo u tome – kaže selektor Dejvis kup tima Srbije Nenad Zimonjić.

SAD na ATP listi imaju deset igrača u 100, tri igrača u samom svetskom vrhu. Gde nam preti najveća opasnost, gde selektor Srbije vidi našu prednost u ovom meču…

– Američki tim je izuzetno jak, Kveri, Izner, Džonson, Harison, svi su u top 50 na svetu. Imaju dosta kombinacija što se dubla tiče, u singlu dosta iskustva imaju i Kveri i Izner, tako da će biti izuetno teški pritvnici. Sve njih karakteriše izuzetno jak servis, naročito Iznera i Kverija, neće sigurno biti lako našim igračima da se nose sa njihovim najačim oružjem. Opet šljaka je najslabija njihova podloga, zato smo je izabrali, a opet podloga na kojoj i Lajović i Đere igraju izuzetno dobro i mislim da tu leži naša mogućnost da iznenadimo velikog favorita u ovom susretu, reprezentaciju Amerike.

Zimonjić je saopštio da se povukao iz Dejvis kup tima Srbije kao igrač i nema nameru da menja tu odluku.

– Od ove godine u Svetskoj grupi uvedeno je pravilo da svaki selektor može da prijavi pet igrača tako da imaćemo priliku da gledamo prvi put u repreznetaciji Nikolu Milojevića, Peđu Krstina i Miljana Zekića. Opet u slučaju neke povrede ili bilo čega drugog imam pravo da zamenim dva igraca, to je pravilo važilo i ranije, neposredno pre žrebanja koje je u četvrtak. Nadam se da do toga neće doći, a ako do toga dođe onda čisto da bi popunili tih pet igrača možda ja uskočim, ali isključivo u slučaju povrede. Ne verujem da ću nastupati jer voleo bih da šansu dobiju mlađi igrači, neko ko nije imao prilike nikada da učestvuje u Dejvis kupu, jer ipak moje igranje u reprezentaciji od 23 godine je više nego dovoljno.

Publika nas je do sada nebrojano puta vodila do trijumfa, da li će i ovaj put ona biti jedan od presudnih faktora koji će odlučiti pobednika?

– Mislim da je izuzetno važna podrška publike u svim Dejvis kup mečevima i to je velika prednost kada se igra kod kuće. Verujem da će sigurno doći i podrška Amerikancima, jer njihova publika prati ih na svim susretima širom sveta. Opet sa druge strane publika u Nišu imaće prilike da gleda igrače koji su bili u prvih deset na svetu koji su i trenutno izuzetno visoko rangirani, uživaće svakako u lepom tenisu. Ono što je nama najvažnije je da nama daju podršku i vetar u leđa i da ono što je karakteristično za Dejvis kup, a to je da se dešavaju velika iznenađenja i velike pobede, tako da ovo bude i prilika za Lajovića i Đerea, kao i za ostale članove reprezentacije da dođu do velike pobede – zaključio je selektor Zimonjić.

Komentari