Jovica Pavlović: ,,Partizan nije dugovao kada sam odlazio”

Nekadašnji predsednik Košarkaškog kluba Partizan, Jovica Pavlović, pričao je za ,,Večernje novosti” o aktuelnom stanju tog kluba i načinima poslovanja dok je on bio na čelu Partizana.

Jovica Pavlović bio je predsednik Partizana u dva navrata. U jeseni 1992. godine stigao je na čelo kluba i tamo se zadržao do početka 2001. godine, dok je u svom drugom mandatu bio u sezoni 2004/2005.

Partizan je sa njim na čelu kluba osvojio po četiri državne titule i nacionalna kupa i bio učesnik jednog fajnal-fora Evrolige.

Ipak, ugledni privrednik se u nekoliko navrata našao na novinskim stupcima, ne zbog uspeha crno-belih dok je obavljao funkcije predsednika i potpredsednika kluba, već zbog kredita koji je Partizan 2004. podigao kod tadašnje Centrobanke, kasnije Marfin banke, odnosno sada Ekspo banke. U medijima je godišnja kamata “varirala”, da bi u jednom trenutku “dostigla” maksimalnu visinu od 30 odsto.

– Podignut je kredit od 1,1 milion evra s godišnjom kamatnom stopom od 9,5 odsto, u to vreme uobičajenom za tu vrstu kreditne usluge, uz grejs period do prodaje tri igrača: Veličkovića, Perovića i Tripkovića, za koje je Partizan dao banci intabulaciju, sudski overenu. Ujedno, svim igračima i članovima stručnog štaba otvoreni su računi na koje su uplaćivane plate, uz dobijanje platnih kartica, s mogućnošću da podignu lične kredite, što su neki i iskoristili. Iz kluba sam otišao 2005, a pomenuti trio igrača u vreme kasnije uprave, pa na pitanja zašto nije vraćen kredit i zašto se sada pominju druge kamatne stope, ne bih znao da vam odgovorim, rekao je Pavlović u razgovoru za ,,Novosti”.

Jovica Pavlović otkrio je i detalje zbog kojih je kredit morao da bude podignut.

– Pozvan sam da pomognem posle demisioniranja dvojice proslavljenih reprezantivaca (Vlade Divac i Predrag Danilović, op. a.) pred početak sezone 2004-2005, kada su tim i stručni štab već bili formirani, a ugovori potpisani. Primopredajom su utvrđene dospele obaveze iz prethodnog perioda u iznosu od 300.000 evra, kao i nedospele ali preuzete iz ugovora igrača i stručnog štaba za nastupajuću sezonu. Urgentno smo morali da obezbedimo sredstva za dugove Milojeviću i Šuputu iz prethodne sezone, jer je pretio jednostrani raskid ugovora. Morali smo i da regulišemo obeštećenje za Luku Bogdanovića, koji je stigao nešto ranije, pa nam je za to ceo iznos uplatio FK Partizan, voljom Žarka Zečevića, koji je decenijama pomagao košarkaški kolektiv. Zatekli smo i dugovanja po osnovu poreza koja smo sa Poreskom upravom Savski venac reprogramirali i započeli isplatu, nastavlja Pavlović.

Često se spominje da je upravo od te sezone, Košarkaški klub Partizan krenuo da ,,tone” u dugove.

– Oba puta kada sam odlazio, 2001. i 2005, Partizan nije ostavljao obaveze iz prethodnog perioda, izuzev po ugovorima za igrače i članove stručnog štaba, ali za nastupajuću sezonu. Kada sam se 2004. vratio, zatekao sam nešto daleko gore od dugova: model vođenja kluba. Partizan je bukvalno u svemu vodio sportski staf. Zahvaljujući Zečeviću, u UO sam doveo čelnike najvažnijih državnih kompanija, priznate privrednike velikih preduzeća. Ubedili smo “MB pivaru” da postane naslovni sponzor za 400.000 evra na sezonskom nivou, što je bilo više nego što je FK Partizan dobijao od svog sponzora. Taj kapitalan potez obezbedio je mirno finansiranje svih tekućih obaveza, pa smo mogli mirnije da se upustimo u obezbeđivanje novca za servisiranje obaveza iz ugovora igrača i stručnog štaba koji su u datim okolnostima bili izuzetno veliki. Ali pošto je Partizan odgovoran klub, takvi su bili i odnosi prema preuzetim obavezama, bez obzira na to ko ih je u ime kluba ranije potpisivao, obrazložio je Pavlović.

Tokom te sezone, spominjao se odlazak trenera Duška Vujoševića.

Posle poraza u finalu kupa 2005, neplanirano smo izgubili i nekoliko ligaških utakmica, da bi sportski staf, posle poraza u Ljubljani, sa aerodroma “Brnik”, tražio hitan sastanak sa mnom. Iako nisam video razlog za hitnost, jer sam verovao u ekipu i stručni štab, prihvatio sam zahtev. Tražili su da odmah produžim saradnju s trenerom za narednu sezonu, uz uvećanje ugovora za 25 odsto. Apriori sam odbio, jer Partizan, shodno postavljenim ciljevima, obaveze preuzima na početku sezone, a na kraju, po razmatranju rezultata, vuče poteze. S druge strane, po mojim merilima, ugovor je bio preveliki za privredni trenutak u zemlji, objašnjava Pavlović.

Ostaje pitanje: Kakvo je bilo stanje u klubu nakon povlačenja Jovice Pavlovića?

– Do mog odlaska sve tekuće obaveze su izmirivane na vreme, kao i onih 300.000 evra duga prethodne uprave. Takođe, zamolio sam celu upravu da ostane, rekao je Jovica Pavlović u intervjuu za ,,Novosti”.

Komentari