ZOI: Iznenađujuće hokejaško finale

Detalj sa utakmice Nemačka - Kanada

Hokejaši Nemačke prvi put su u finalu Zimskih olimpijskih igara, pošto su u polufinalu eliminisali aktuelnog šampiona Kanadu.

Oni su u četvrtfinalu šokirali prvog favorita Švedsku, slavili su sa 4:3 posle produžetka, a danas su priredili novu senzaciju izbacivši selekciju “javorovog lista“. Nemci su slavili su istovetnim rezultatom kao protiv Skandinavaca, 4:3, ali se kretanje rezultata bilo drugačije.

Nemci su poveli 3:0 golovima naturalizovanog Kanađanina Bruksa Mejseka, Matijasa Plahte i Franka Mauera. Dvostruki uzastopni olimpijski prvak je smanjio na 3:1 preko Žilbera Brilea, ali je Patrik Hager povisio na 4:1. Kanađani su u poslednjoj četvrtini prišli na 4:3, preko Meta Robinsona i Derika Roja, ali u preostalih 10 minuta nisu stigli do izjednačenja, iako su pokušali i igru bez golmana.

Hokejaši Nemačke će u nedelju, u 5.10 ujutro po srednjeevropskom vremenu, u finalu igrati sa Rusijom, koja je savladala Češku sa 3:0. Tako je “zbornaja komanda“, koja nastupa pod olimpijskom zastavom, ušla u prvo finale nakon 20 godina, kada je u Naganu 1998. izgubila baš od Češke sa 1:0. Kao nezavisna država, Rusija ima dva srebra i tri bronze, a ova medalja joj se neće računati u zbiru, jer ne može da nastupa pod svojom zastavom i himnom zbog brojnih doping afera.

Komentari
Advertisements