Zorana Arunović vicešampionka Evrope, Bobani Momčilović Veličković bronza

Bobama Momčilović Veličković i Zorana Arunović

Nastavljen je niz velikih uspeha srpskih strelaca na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Đeru. U prvoj disciplini današnjeg programa Zorana Arunović je osvojila srebrnu, a Bobana Momčilović Veličković bronzanu medalju u konkurenciji seniorki vazdušnim pištoljem.

Arunovićevoj je ovo treće seniorsko odličje na šampionatima Starog kontinenta vazdušnim oružjem u pojedinačnoj konkurenciji. Pre dve godine, takođe u Đeru, osvojila je bronzu, a prošle godine u Mariboru zlato. Ujedno, stigla je i do drugog srebra na ovogodišnjem šampionatu, jer juče, prvog dana seniorskih takmičenja, se okitila medaljom istog sjaja u miksu sa Damirom Mikecom. Bobana Momčilović Veličković je takođe “pogodila” treću pojedinačnu medalju na šampionatima Evrope, posle titula prvaka 2010. i 2012.

Zorana Arunović je u finale ušla kao druga u kvalifikacijama sa 581 krugom, dok je Bobana Veličković bila sedma (572). Prvo mesto osvojila je Olena Kostevič (Ukrajina) sa prvim svetskim rekordom po novim pravilima (60 hitaca u kvalifikacijama) – 582.

U finale su se plasirale takmičarke iz svetske elite. Svih osam učesnica imaju bogate riznice trofeja, a tri i titule olimpijskog prvaka – Grkinja Ana Korakaki, Olena Kostevič (Ukrajina) i Marija Grozdeva (Bugarska). Nije bilo izrazitog favorita, a jedino je Srbija imala dve predstavnice.

Sredinom finala rivalkama su “pobegle” dve Srpkinje i Francuskinja Selin Gobervil, olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. Ubrzo je postalo izvesno da će njih tri podeliti medalje, ukoliko neko ne napravi veliku grešku. Nijedna od tri takmičarke nije sebi dozvolila kiks. Bobana Momčilović Veličković je vezala nekoliko lošijih hitaca, pa je ubrzo ispala iz borbe za zlato, ali treće mesto i bronzu nije ispustila.

Pred poslednje dve serije (23.i 24. hitac), koje pucaju samo prvoplasirana i drugoplasirana, Arunovićeva i Gobervil su bile izjednačene. Na kraju, Gobervilova je stigla do svoje treće titule šampionke Evrope. U 23. seriji pogodila 10,4, a naša reprezentativka 9,2 kruga. Francuskinja je poslednjim hicem “ubila” relativno skromnih 8,9, ali Zorana Arunović nije uspela to da iskoristi (9,7). Nije odbranila titulu, ali osvajanjem srebra je postala jedina takmičarka pištoljem koja se na poslednja tri šampionata Starog kontinenta vazdušnim oružjem okitila pojedinačnim medaljama. Kompletirala je riznicu odličja sve tri boje.

Komentari