ITF potvrdio: Dejvis kup menja format

Trofej Dejvis kupa

Vest koju je objavio francuski “Ekip” o pokretanju novog teniskog takmičenja bila je delimično tačna.

Istina je, investiciona kompanija “Kosmos” čiji je osnivač i predsednik fudbalera Barselone Đerar Pike, uložiće ogroman novac u tenis, ali pod okriljem Međunarodne teniske federacije (ITF), što će doneti velike promene u Dejvis kupu.

ITF je saopštio da je postignut dogovor sa Kosmosom o ulaganju tri milijarde dolara u narednih 25 godina. Bord direktora ITF-a je prihvatio predlog o pokretanju novog takmičenja, Svetskog kupa, koji će ujedno biti borba za trofej Dejvis kupa.

Takmičenje će se održavati na kraju sezone, u novembru, u terminu u kome se do sada igralo finale Dejvis kupa, trajaće nedelju dana i okupljaće 18 nacionalnih reprezentacija. Šesnaest reprezentacija iz Svetske grupe Dejvis kupa biće direktni učesnici, a još dve reprezentacije će biti naknadno određene.

Prvo finale po novom sistemu bi trebalo da bude održano 2019. godine, ali prethodno predlog mora da odobri Generalna skupština ITF-a, koja će biti održana u avgustu u Orlandu.

Kako je objavljeno u saopštenju ITF-a, nekoliko velikih gradova je već pokazalo interesovanje da organizuje finale 2019. godine.

Sistem takmičenja u nižim rangovima Dejvis kupa, Zonama I, II, III i IV se neće menjati.

Komentari