MOK ukinuo suspenziju Rusiji

Međunarodni olimpijski komitet

Tri dana po završetku Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu Međunarodni olimpijski komitet obnovio je članstvo Rusije u ovoj organizaciji.

Podsećamo, Rusija je suspendovana 5. decembra na osnovu rezultata do kojih je došla komisija Semjuela Šmida i Denisa Osvalda, a po podacima Grigorija Rodčenkova, nekadašnjeg šefa Anti-doping agencije Rusije.

Zbog toga su sportisti iz ove zemlje u Južnoj Koreji nastupali pod neutralnom zastavom, a zbog još dva slučaja dopinga tokom Igara nije im dozvoljeno nošenje ruskih obeležja na svečanom zatvaranju Igara, što je prvobitno bilo predviđeno.

Iako još nismo dobili zvaničnu odluku MOK-a, bilo nam je rečeno da ako preostale probe ruskih sportista, uključujući i hokejaše, budu čiste, suspenzija će automatski biti ukinuta. Ja znam da je sve bilo čisto, sve provere uzoraka sportista su završene i možemo da govorimo o tome da je Rusija ponovo član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Za ruski sport počinje nova epoha, važno je da sve počnemo od čistog lista papira i da već počnemo da razmišljamo o Olimpijskim igrama u Tokiju da se ova situacija ne bi ponovila, izjavio je član MOK-a i ruski teniski trener, Šamil Tarpiščev.

Komentari