Nadal uz Novaka: Španac podržao Svetski kup

Djokovic i Nadal

Španski teniser i doskorašnji broj jedan na svetskoj rang listi, Rafael Nadal, podržao je odluku Međunarodne teniske federacije (ITF), da se promeni format Dejvis kupa i pokrene novo takmičenje – Svetski kup.

Čelnici ITF su u ponedeljak odlučili da će doći do velikih promena u reprezentativnom tenisu i da Dejvis kup format pada u zaborav. Novo takmičenje, pod nazivom Svetski kup, koje je nastalo na inicijativu fudbalera Barselone, Đerara Pikea i njegove kompanije ,,Kompas” donelo je različite reakcije, ali teniseri iz vrha su zadovoljni promenom.

Najveća podrška stigla je od Novaka Đokovića, kojem su se pridružili Endi Mari i Rafael Nadal.

– Oduvek sam bio za promene. Ovo je inicijativa koja može da bude dobra. Nadam se da će biti uspešna, rekao je Nadal, koji je za reprezentaciju Španije u Dejvis kupu u prethodne dve sezone nastupio samo jednom, prenose ,,Večernje novosti”.

Prvi teniser sveta, Rodžer Federer, nije izneo svoje mišljenje, ali kako za reprezentaciju Švajcarske nije nastupio od 2015. godine, jasno pokazuje šta misli o formatu Dejvis kupa.

Španska “Marka” prenosi da je sastanak u avgustu na kom treba da se odobri novi sistem čista formalnost, a bivši broj jedan, koji je i osvojio Dejvis kup, Jevgenij Kafeljnikov, smatra da ovo nije dobra ideja:

– To je apsurd. Za mene je novo takmičenje užasno. Vrednost i duh timskog nadmetanja su uništeni, rekao je Kafeljnikov.

Ipak, ono o čemu su zaboravili jeste turnir u ženskoj konkurenciji, na šta je podsetio selektor američke reprezentacije Džim Kurijer.

– I Fed kup bi trebalo da bude uključen u ovu ekstravaganciju, ističe Kurijer.

Prvobitna ideja je da se Mundijal u tenisu održava na svake dve ili četiri godine, ali na kraju je odlučeno da to bude svake godine u toku jedne nedelje novembra u kojoj se do sad odigravalo finale.

Komentari