Đorđević: Gospodo, sastanite se, sastančite i donesite odluku u korist ovog sporta

Aleksandar Đorđević

Model kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci 2019. godine doneo je mnogo polemika u košarkaškom svetu.

Strateg “orlova” Aleksandar Đorđević je u razgovoru za hrvatski sajt “Germanijak” istakao da najviše trpe selekcije koje imaju najkvalitetnije igrače.

Koliko znam, svi uključeni imaju negativan stav oko ovakvog načina igranja kvalifikacija… Osim publike – pune dvorane potvrđuju da su navijači željni da gledaju nacionalne selekcije, pa čak i u ovako okrnjenim sastavima. Što je savršeno normalna stvar. Najveći problem ovog koncepta je u tome što se košarkaška hijerarhija menja na veštački način. Najgore prolaze oni koji imaju najkvalitetnije igrače, pa šest, deset ili trinaest igrača ne može da im igra, a najbolje prolaze oni koji su stalno zajedno jer nemaju igrača u NBA niti u Evroligi. Hrvatska je odličan primer – mala baza i šest NBA igrača. Kad igraju Hrvatska i Rumunija, Hrvatska bi trebalo da bude veliki favorit, ali kad se vidi ko igra za koju reprezentaciju – baš i nije tako, rekao je Đorđević za “Germanijak”.

Đorđević je apelovao na čelnike košarkaških saveza i FIBA da što pre donesu pravu odluku, u korist sporta.

Gospodo predsednici košarkaških saveza, sastanite se, sastančite koliko god treba, i donesite neku odluku koja će ići u korist ovog sporta! Ako se neka ekipa zove ‘reprezentacija’ onda se valjda podrazumeva da je to najbolji mogući nacionalni tim. Od toga zavisi status košarke u pojedinim državama.

Đorđević se osvrnuo i na učinak Srbije u drugom kvalifikacionom prozoru. Podsetimo, “orlovi” su poraženi od Nemačke, a upisali su trijumf na jedvite jade protiv Austrije.

Imali smo 1:1 u poslednjem “prozoru”, odigrali smo dobre utakmice s kojima sam zadovoljan uzimajući u obzir okolnosti. Nakon teške pobede u Austriji rekao sam da je to moja najznačajnija pobeda kao trenera srpske reprezentacije i gledali su me kao da sam… pao s Marsa. Ali stvarno mislim tako – to su novi igrači, u novim situacijama, velik pritisak je na njima, a nemaš vremena da ih pripremiš, dodao je selektor Srbije.

Komentari