Reagovala i Crvena zvezda, Vučelić može da bude zadovoljan

stadion rajko mitic

Posle Partizana reagovala je i Crvena zvezda na kaznu Disciplinske komisije FS Srbije kojom su večitim rivalima oduzeta dva boda.

Prvi čovek crno-belih Milorad Vučelić rekao je da se ovom odlukom vraća verbalni delikt, a na sličan način reagovao je poptredsednik Pravne komisije Crvene zvezde, Nikola Dumnić.

Pravna komisija FK Crvena zvezda razmotrila je čitav slučaj koji je pokrenut protiv kako FK Crvena zvezda, tako i protiv predsednika Svetozara Mijailovića. Na osnovu raspoložive dokumentacije koju je Pravna komisija imala, a tu spada zahtev za pokretanje disciplinskog postupka koji je podneo Dragiša Binić, kao i izjašnjenje koje je radio Pravni tim FK Crvena zvezda, te neformalnih informacija da smo kažnjeni oduzimanjem dva boda, s obzirom na to da zvaničnu pisanu odluku nismo dobili, Pravna komisija će preporučiti Upravnom odboru da iskoristi sva pravna sredstva protiv ovakve odluke, s obzirom na to da takvu odluku smatra nezakonitom, izjavio je Dumnić, a preneo Tanjug.

Prvi korak je žalba drugostepenim organima FS Srbije.

Poštujemo nadležne organe, međutim, ukoliko ta žalba ne bude usvojena, u takvoj situaciji ćemo biti prinuđeni da se obratimo Ustavnom sudu Republike Srbije, s obzirom na to da je ovo prvi put još od vremena Sobodana Miloševića da je u praktičnu primenu uveden verbalni delikt. Pravna komisija posebno želi da istakne da Ustav Republike Srbije garantuje slobodu govora, da ona samo u izuzetnim situacijama može biti ograničena i to zakonom, nikako podzakonskim aktom kao što je to slučaj u članu 85 disciplinskog pravilnika, pri čemu ovde nema izuzetne situacije. Drugim rečima, ovakav član 85 disciplinskog pravilnika je u suprotnosti i sa krivičnim zakonikom Republike Srbije i sa Ustavom Republike Srbije i kao takav nikako ne može pravno opstati. Samim tim ne može pravno opstati ni odluka koja je bazirana na tom članu. Stav Pravne komisije, ponavljam, je da je na ovaj način vraćen verbalni delikt u našu praksu, kojeg nije bilo više od 20 godina, nasuprot svim evropskim standardima i prava na slobodnu kritiku. Svim zakonitim sredstvima ćemo se boriti protiv ovakve odluke, zaključio je Dumnić.

Komentari
Advertisements