Evo kako će ABA liga izgledati naredne sezone

ABA 2 liga

Čelnici ABA lige su na sastanku održanom 13. marta u hotelu “Kraun Plaza” u Beogradu doneo nekoliko važnih odluka.

Odlučeno je da neće biti promena sistema takmičenja. Prva i druga ABA liga brojaće po 12 članova kao što je bio slučaj i u ovoj sezoni.

U elitnoj ligi naredne sezone takmičiće se Budućnost VOLI, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Petrol Olimpija, Zadar, kao i pobednik Finalnog turnira ABA 2 lige, koji će se igrati u Čačku.

Dogovoreno je da jedna od zemalja učesnica najviše može imati pet klubova u ABA ligi, a ukida se nacionalni ključ i ekipe će u ABA ligi igrati na osnovi plasmana u prethodnoj seyomi regionalnog takmičenja.

Takođe, klub koji zauzme poslednje mesto u ABA ligi, igraće naredne sezone u ABA 2 ligi, koja će promeniti način doigravanja. Naime, umesto sadašnjeg fajnal-for a igraće se sistem plej-ofa, kao što je slučaj u ABA ligi.

Učesnici ABA 2 lige biće određeni na osnovu rezultata iz nacionalnih šampionata.

Takođe drugoplasirani tim iz druge ABA lige i ekipa, koja zauzme 11. mesto u elitnom rangu u sezoni 2018/209, igraće baraž za popunu regionalnog takmičenja.

Zaključeno je da su ove odluke donete kako bi se zadržao kvalitet i nastavio napredak regionalnog takmičenja u celini. Tajođe, naglašeno je da se ovaj sistem neće menjati do kraja sezone 2024/2025, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.

Komentari