Ražnatović o promenama u ABA: Konačno uvedena stabilnost, Srbija najveći dobitnik

Miško Ražnatović

Skupština ABA lige u utorak je ozvaničila promene za narednu sezonu regionalnog takmičenja, a poznati menadžer i prvi čovek Mega Bemaxa, Miško Ražnatović, prokomentarisao je novi sistem takmičenja.

On je izjavio da je konačno uvedena stabilnost u ABA ligu.

Napokon je uvedena stabilnost u ABA ligu, koja znatno može da pomogne klubovima u organizaciji, zaključivanju ugovora sa sponzorima i planiranju poslovanja kluba. U košarkaški region je uvedena piramidalnost koja postoji u svim drugim zemljama sveta. Iz nacionalnih liga se ulazi u ABA 2, a potom iz ABA 2 u ABA 1. Po ranijem sistemu, plasman u ABA 1 je zavisio bukvalno od momenta u kojem se ekipa nalazi u svega šest nedelja pri kraju sezone. Dakle, ekipa koja je briljirala osam meseci, što je skoro 90 procenata sezone, može da doživi fijasko, u slučaju da dođe do povrede dva vodeća igrača, imajući u vidu da liga traje izuzetno kratko i nema mogućnosti za dovođenje novih igrača, izjavio je Ražnatović za Blicsport.

Prema njegovim rečima nacionalni ključ je veštačka tvorevina i anomalija.

Ukida se nacionalni ključ kao jedna veštačka tvorevina i anomalija koja je favorizovala zemlje koje imaju mali broj klubova u ligi, što je izuzetno važno za Srbiju. Srbija će opet imati minimalno četiri tima, a da do ove promene nije došlo imala bi minimalno tri. Takođe, imajući u vidu dominantan položaj naših klubova u ABA 2 ligi, postoje realne šanse da Srbija sledeće godine ima pet predstavnika u ABA 1, a u protivnom, to jest da nije došlo do promena u sistemu takmičenja, imala bi tri. Dakle, najveći dobitnik promena je svakako Srbija i treba odati priznanje klubovima za pametnu sportsku politiku i diplomatiju. Nema nacionalnog ključa, daje se primat sportskom kriterijumu, što je interes svih ljubitelja sporta, kao i sponzora. Da igraju najbolji, jer samo tako liga i ceo sistem dobijaju, dodao je Ražnatović.

miško ražnatović

On je pojasnio da su potpuno netačni navodi da se gubi značaj srpskog prvenstva.

Potpuno su netačni navodi da se gubi svaki značaj srpskog prvenstva. Prvenstvo se i igra da bi se dobio prvak, a tu nema nikakvih promena, i najmanje četiri tima mogu potajno da se nadaju tom raspletu. Potom, učešće u FIBA Ligi šampiona se obezbeđuje kroz srpsku ligu a ne kroz ABA ligu, što je svakako veliki motiv ambicioznim timovima koji žele da se takmiče u Evropi, a ne mogu to pravo da izbore kroz ABA ligu. I na posletku, po prvi put ova liga daje motiv za takmičenje svim timovima. Do sada se znalo da mali timovi jako teško mogu da se izbore protiv ABA ligaša i nisu igrali sa velikim ambicijama ovo takmičenje. Sada se bore za mesto u ABA 2 ligi i bore se protiv sebi ravnih, odnosno ekipa koje su se takmičile u KLS. Sa novim sistemom, svih 12 timova u Superligi ima razlog za borbu,

Ražnatović je istakao još jedan razlog zašto je promena sistema takmičenja dobra.

Imali smo nakaradnu situaciju, koja je postojala po dosadašnjim pravilima, da osmoplasirana ekipa iz KLS, koja se plasirala u Superligu, može da angažuje četiri odlična američka igrača koja su završila sezonu u Kini i napravi tim koji uz neku povredu kod ekipa u ABA ligi može da završi na četvrtom mestu i plasira se u Jadransku ligu. Iako nema ni uslove ni neophodnu organizaciju niti budućnost… Novim pravilima tako nešto nije moguće. U ABA 1 ligu ulaze samo najbolji iz ABA 2, a biti najbolji u ABA 2 neminovno znači da klub ima organizaciju, strukturu, sponzore i slično.

Novi sistem je dogovoren za sledećih pet sezona.

Ono što je takođe jako važno je i to da je novi sistem takmičenja dogovoren za pet sezona ako se ne varam, koliko i traje ugovor sa glavnim sponzorom lige. Suviše je bilo promena sistema u poslednjim godinama, motivisanih željom da se održe timovi iz svih bivših republika SFRJ u ligi ili da se sačuvaju klubovi sa velikim imenima i tradicijom, a na uštrb kvaliteta. Sada je na takve nedoslednosti stavljena tačka. Igraće najbolji klubovi, bez obzira odakle dolaze, što je jedino ispravno. Liga ima nikada jasnija pravila, po prvi put se opredelila za sportski kvalitet, takođe se odlučila za broj timova 12, što je bio ultimativni uslov FIBA i nacionalnih saveza, a osim toga ima veoma stabilnog sponzora i rešeno finansiranje za sledećih pet godina. Jednom rečju, situacija je nikada bolja. Ukoliko tome dodamo i to da se krenulo sa Superkupom, te juniorskom ABA ligom, da se proširio broj timova koji učestvuju kroz ABA 2 ligu, očigledno je da se ide krupnim koracima napred i ubeđen sam da će ovakva situacija znatno uticati na poboljšanje košarke u regionu, a pogotovu u Srbiji, zaključio je Ražnatović.

Komentari
Advertisements