Kokoškov prvi Evropljanin na čelu NBA tima!

igor kokoškov na eurobasketu 2017

Igor Kokoškov postao je prvi trener poreklom van Severne Amerike koji je preuzeo jednu NBA ekipu, pošto je dogovorio sve detalje oko potpisivanja ugovora sa Finiks Sansima.

Srpski stručnjak tako je postao i prvi Srbin koji će biti glavni trener u najjačoj ligi sveta.

Generalni menadžer Sansa Rajan MekDonou susreo se sa Kokoškovim u Hjustonu kada mu je i predočio ponudu koju je Finiks pripremio za njega. Nedugo zatim Kokoškov, koji je već radio u Finiksu od 2008. do 2013. godine i koji je zadržao kuću u Arizoni, prihvatio je ponudu i preuzeće ekipu odmah nakon završetka sezone sa Jutom.

Kokoškov je kao izuzetno mlad trener počeo da radi u Americi, prvo u NCAA ligi, u Univerzitetu Misuri gde je bio 1999. godine, da bi već naredne sezone postao prvi evropski NBA asistent na klupi Klipersa gde se zadržao do 2003. godine. Usledio je odlazak u Detroit gde je osvojio i šampionski prsten, a 2008. godine karijeru je nastavio upravo u Finiksu. U redove Klivlenda prešao je 2013. godine, da bi od 2015. radio u Orlandu odakle je zatim prešao u Jutu.

Sa selekcijom Slovenije napravio je ogromno iznenađenje osvajanjem zlatne medalje na Eurobasketu u finalu protiv Srbije, u septembru 2017. godine, a to je bila i jedna od jačih preporuka koja kao da je „prelomila“ u njegovu korist.

Komentari
Advertisements