Nastavlja se Đokovićev „praznik u Rimu“, sledi spektakl

Novak Đoković na Mastersu u Rimu

Novak Đoković – Kei Nišikori 2:1 (2:6, 6:1, 6:3)

U svom 12. uzastopnom četvrtfinalu Mastersa u „večnom gradu“, Novak Đoković je savladao Japanca Keija Nišikorija i izborio svoje prvo polufinale ove sezone.

Meč je trajao dva sata i 23 minuta, previše, znajući da je protivnik u polufinalu najbolji igrač na šljaci svih vremena, Španac Rafael Nadal.

Prvi gem u meču, na servis Novaka Đokovića, umnogome je odredio ishod seta. Iako je naš teniser dobro počeo, neiznuđenim greškama odveo je gem u igru na razliku, pa je posle mnogo izgubljene energije, Japanac stigao do brejka iskoristivši drugu brejk loptu.

Takav početak izbacio je Đokovića iz ritma, uspeo je da dođe do igre na razliku u narednom gemu, ali je Nišikori poveo sa 2:0. Tek u trećem gemu je srpski broj 1 stigao do prvog direktnog poena i smanjio je prednost Japanca.

Naredna tri gema pripala su Nišikoriju bez većeg otpora Đokovića i epilog prvog seta se već nazirao. Dobio je Novak sledeći servis gem sa nulom, ali nije uspeo da produži značajnije set, jer je bivši broj 4, nakon 30:30, pogodio dva bekhenda za 6:2 i vođstvo u setovima, posle 37 minuta igre.

Bilo je problema i u prvom gemu drugog seta, Nišikori je imao jednu brejk loptu, ali se Đoković nekako izvukao i prvi put poveo. Sledeći gem podsetio je na starog Novaka. Došao je do dve vezane brejk lopte, a iskoristio je drugu. I pored novih problema na svoj servis, i spašavanja još jedne brejk lopte, Novak je prvim asom na meču potvrdio brejk i došao do 3:0 u drugom setu.

Novi oduzet servis Japancu, doveo je Đokovića na prag izjednačenja. Bio je bivši najbolji teniser sveta blizu prednosti od 5:0, ali je napravio dve duple servis greške, što je Nišikori iskoristio i stigao do prvog gema u drugom setu, vrativši pritom jedan brejk.

Međutim, nije Novak dopustio momku sa Dalekog Istoka da podigne glavu, usledio je ribrejk, a posebno je hrabrio način na koji je Srbin dolazio do poena. Sledeći gem Nišikori je predao i pre njegovog početka, pa je Đoković stigao do poravnanja u setovima, još ubedljivije nego što je izgubio prvi, uz to Japanac nije dobio nijedan gem na svoj servis.
Zahvaljujući neiznuđenim greškama Novaka Đokovića, kao i servis vinerima, Nišikori je poveo u odlučujućem setu i tako prekinuo niz od tri uzastopno izgubljena servisa. Naredni gem je bio dosta kontroverzan, na kraju je Nišikori u dve situacije oštećen, a Novak je sa nulom stigao do 1:1.

Ono što se dogodilo na 0:30 u narednom gemu dugo će progoniti Keija Nišikorija. Japanac je imao gotovo osvojen poen, dva smeča je Novak jedva vratio, a za treći nije hteo ni da pokušava, međutim, Japanac je sa metar udaljenosti smečovao u vrh mreže, na opšte zaprepašćenje gledalaca, ali i obojice rivala. Novak je prvi stigao do brejka u trećem setu.

Nije uspeo Srbin da potvrdi brejk, žilavi Nišikori uspeo je da izjednači na 2:2, a onda i da dobije svoj gem, koji je trajao skoro sedam minuta i bio možda najbolji u meču. Đoković je ponovo bio u zaostatku, a lako je mogao da prelomi duel. Posle pauze koju je zatražio naš as, za promenu sočiva, odigran je još jedan maratonski gem, koji je osvojio Novak, spasivši još jednu brejk loptu.

Sedmi, po mnogima, najvažniji gem u svakom setu, opravdao je taj epitet i kvalitetom i dužinom, a pripao je Đokoviću, koji je iskoristio drugu brejk loptu, pošto je Nišikori izbacio bekhend iza osnovne linije. Ništa manje uzbudljiv i naporan, nije bio ni sledeći. Naš teniser je spasio jednu brejk loptu, a Nišikori nekoliko puta gem loptu, pre neko što je Đoković sa dva servis vinera stigao do 5:3. Pritisak servisa za ostanak u meču, Japanac nije izdržao, pa je Đoković sa 6:3 dobio odlučujući set i deveti put u karijeri plasirao se u polufinale Mastersa u Rimu.

Đoković je imao 4 asa u odnosu na dva Nišikorija, ali i jednu duplu servis grešku više od rivala, 3:2. Procenti servisa, i prvog i drugog, bili su na strani našeg tenisera, ali je presudila koncentracija u odlučujućim poenima, pa je naš teniser stigao do 13. pobede u duelu sa neugodnim Japancem, koji je slavio dva puta u međusobnim okršajima.

Komentari
Advertisements