Kontrola FIFA upala u kamp „orlova“ u Austriji

Hotel Falkenštajner u Bad Valtersdorfu

Obaveza svih reprezentacija koje učestvuju na Svetskom prvenstvu u Rusiji je da u svakom trenutku budu spremne na antidoping kontrolu, koja se obavlja pre početka Mundijala.

FIFA ne saopštava kada i gde će nenajavljena kontrola biti obavljena, pa je to moglo da se desi odmah posle okupljanja u Staroj Pazovi, tokom boravka na pripremama u Austriji ili pred sam početak Svetskog prvenstva, na licu mesta u Rusiji.

Iz Svetske fudbalske organizacije ipak su odlučili da to bude baš u Bad Valtersdorfu, malom austrijskom gradiću koji je okružen golf terenima. Ekipa FIFA nenajavljeno je banula u kamp „orlova“ u hotelu „Falkenštajner“ gde su smešteni igrači i stručni štab kako bi izvršila antidoping kontrolu.

Ceo proces trajao je oko tri sata, a svi igrači morali su da daju uzorke krvi i urina koji će biti podvrgnuti detaljnim analizama. Rezultati još uvek nisu poznati, ali verujemo da će sve biti u redu i da će svi dobiti „zeleno svetlo“ za nastup na Mundijalu.

Kada je doping u pitanju, podsetimo da je fudbaler Javora Ivan Josović 2016. godine „pao“ posle kontrole zbog korišćenja zabranjene supstance furosedmid, a po njega je „kobna“ bila antidoping kontrola na finalnoj utakmici Kupa Srbije protiv Partizana. Kasnije je i B uzorak potvrdio prisustvo zabranjene supstance kod ovog igrača.

Nedavno je i bivši hrvatski reprezentativac Dario Srna suspendovan zbog dopinga i to nakon što mu je još 22. marta 2017. godine otkriveno prisustvo dehidroepiandrosterona (DHEA). Informacija je izašla u javnost tek u septembru prošle godine, a kazna od 17 meseci suspenzije je počela da mu teče od trenutka testa, tako da će Srna ponovo moći na teren za petnaestak dana – od 22. juna ove godine.

Komentari
Advertisements