Koji Srbin može da igra za Brazil i šta je potrebno da se pobedi „selesao“

Edson Vijana Melo Filjo, novinar TV Globo

Pripreme reprezentacije Srbije u Svetlogorsku prati i ekipa TV Globo, koju predvodi novinar Edson Vijana Melo Filjo.

Kolega iz Brazila ljubazno se odazvao pozivu na intervju u kojem je otvoreno govorio o šansama reprezentacije Srbije i aktuelnom trenutku u kojem se nalazi petostruki šampion sveta.

Srbija je tim sa iskusnim igračima, koji igraju važne uloge u velikim evropskim klubovima. Imate Sergeja Milinkovića-Savića koji ima sve što je potrebno da postane velika zvezda. Za nekoliko godina mogao bi da dostigne kvalitet igrača iz prve postave Brazila. Bez sumnje kvalitet za nokaut fazu postoji i mislim da bi bilo sjajno da baš ova generacija postane prva u istoriji Srbije koja će proći u šesnaestinu finala. Mogu samo da zamislim kako bi ljudima u Srbiji to bilo važno i voleo bih to da vidim, rekao nam je Edson.

Pitali smo ga šta je potrebno da se pobedi Brazil.

Mislim da će Brazil pobediti sve tri utakmice u grupi, možda ne tako lako, ali očekujem tri pobede. Ukoliko neka ekipa ograniči Nejmarovu slobodu i prostor, a onda ne dozvoli Koutinju da pronađe novo rešenje možda postoji šansa. Mislim da ovaj Brazil izgleda odlično u veznom redu i napadu, ali smo malo ograničeni u odbrani jer Danilo i Vagner nisu kalibra Danija Alvesa. Marselo u Brazilu ne pruža partije iz Reala, jer u Madridu ima daleko veću slobodu, a ovde mnogo više vodi računa o taktičkim stvarima, dodao je novinar TV Globo.

Kakva su očekivanja javnosti u Brazilu, da li će se „selesao“ prošetati do šeste titule.

Ne mislim da čak ni najostrašćeniji navijač Brazila smatra da će se Brazil prošetati do nove titule prvaka sveta. Često smo skloni da tvrdimo da smo najbolji, ali vrlo brzo promenimo mišljenje. Postoji uverenje da Brazil može da osvoji Mundijal, pogotovo zbog igara u drugoj fazi kvalifikacija, ali još uvek se pomalo plašimo Nemačke, Francuska je veoma dobra, tu je i Španija. Mislim da je Argentina jednu stepenicu niže, jer je Sampaoli kasnije došao, ali ipak imaju Mesija. Niko u Brazilu ne misli da će ovo biti šetnja, naglasio je Filjo.

Brazil na novu titulu čeka 16 godina, svi pamte debakl protiv Nemačke pre četiri godine, šta se promenilo u prethodnom periodu.

Mnogo toga se promenilo, imamo potpuno novu generaciju, čak i ako poredimo sa 2014. godinom. Imali smo generaciju Ronalda, Ronaldinja, Kake, potom se pojavila praznina, jer nismo imali tim koji može da se suprotstavi najboljim svetskim reprezentacijama. Pre četiri godine smo imali mlade igrače, koji nisu bili spremni da podnesu pritisak igranja pred vojim navijačima, Dunga nije dobro radio svoj posao i oslanjao se samo na Nejmarov talenat. Dolaskom Titea, Brazil je postao tim, a ne reprezentacija jednog igrača. Sada, ako Nejmar ne igra, to ne predstavlja toliki problem kao ranije. Pokazao je u poslednjim utakmicama koliko je važan, teško je reći da li možemo da osvojimo titulu bez njega, ali smo bliži tome nego što smo bili ranije. Imamo Gabrijela Žezuša, kojeg selektor Tite voli, ali ja lično mislim da je u ovom trenutku Firmino bolji.

Za kraj prognoza, ko će uz Brazil u drugu fazu.

U ovom trenutku nešto veće šanse dajem Švajcarskoj, ali mislim da će borba sa Srbijom za tu drugu poziciju biti gotovo izjednačena, zaključio je Edson Vijana Melo Filjo.

Za kraj razgovora nam je rekao da će do kraja prve faze Mundijala biti u Svetlogorsku i pratiti rad reprezentacije Srbije, a zatim će neko vreme provesti i u Rostovu-Na-Donu.

Komentari
Advertisements