Zlatko Dalić: Navijao sam za Srbiju na Mundijalu, igrači tražili da gledaju Novakove mečeve

Selektor reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić istakao je da nema mesta mržnji između njegove zemlje i Srbije i da ,,orlovima“ nedostaje jedinstvo kako bi ostvarili značajniji uspeh na velikim takmičenjima, preneo je ,,Blic sport“

Hrvatska je ostvarila najveći uspeh u istorji svog fudbala nakon plasmana u finale Svetskog prvenstva u Rusiji gde su poraženi od Francuske. I pored toga, ,,kockasti“ su danima slavili, jer ni sami u nekim trenucima nisu razmišljali o ovakvom poduhvatu.

Selektor Zlatko Dalić smatra da bi i Srbija mogla da napravi sličan uspeh, da u reprezentaciji vlada zajedništvo.

– Imate sjajne igrače, individualce, ali moraju se poklopiti neke stvari, nedostaje vam ono što ja zovem okolo, međusobni odnos, jedinstvo. Mladen Krstajić je pokušao to, verujte, i mi da smo izgubili prvu utakmicu ne bismo dovde dogurali, jednostavno to je takav isti mentalitet. I nama je 10 godina nedostajalo to nešto malo, pet puta smo igrali baraž. Rekao sam u Americi, na pripremama pred šampionat, da nije dobro imati samo sjajnu generaciju koja nikad ništa nije napravila. Ključni su, dakle, odnosi. Promenili smo to i uspeli. Znači da imamo iste probleme – kazao je Dalić za ,,Blic“.

I pored toga što je fudbal sport broj jedan u Srbiji, košarka je uvek donosila mnogo više radosti našoj naciji, upravo zbog jakog kolektiva, sa čime se slaže i Dalić.

– Da, tačno je, u košarci je drugačije, vi gazite sve. Znate šta, mi smo bogomdani talenti, jaki individualci, fali nam kompaktnost i grupa. Na ovom prvenstvu Mesi, Ronaldo, Inijesta, Nejmar su rano otišli kući, odlučila je timska igra, kolektiv. Takav je današnji fudbal – smatra Dalić.

Navijači u Srbiji bili su podeljenog mišljenja, ali utisak je da je većina bodrila Hrvatsku do samog kraja.

– To je jedini normalan put, politika me ne zanima. Znam ko sam, šta sam, cenim i poštujem druge. Treba da gledamo ko je kakav čovek, a ne da li je Srbin ili Hrvat. To je deplasirano. Dokle ćemo samo negativno? Ne treba da se vraćamo u prošlost, već da gledamo u budućnost – istakao je Zlatko Dalić za ,,Blic“.

Ipak, ono što se nije dopalo srpskoj javnosti jeste to da je pevač Marko Perković Tompson, koji propagira ustaštvo pevao na dočeku hrvatskih fudbalera u Zagrebu.

– Pesma na kojoj insistiramo „Lijepa li si…” nije negativna i ružna i nema političku konotaciju. Uvek gde god idemo ta pesma nam svira u autobusu, ona govori o ljubavi, zajedništvu, nikom nikad nije palo napamet da to iskoristi u političke svrhe. Ja nisam ni desni, ni levo, ja sam za Hrvatsku, ljubav, i momci su hteli da se peva tako i to je to. Mi smo ipak sportisti, vrhunski, ne bavimo se politikom i ona nas ne zanima. Ne delim ljude na Srbe i Hrvate, već na dobre i loše – rekao je Dalić.

Nekoliko hrvatskih fudbalera javno je istaklo da prate mečeve Novaka Đokovića na Vimbldonu i da navijaju za njega.

 – Igrači su stalno tražili da gledaju njegove mečeve na Vimbldonu. Novaka ne poznajem, ali svaka mu čast na svemu. U Americi smo bili zajedno, slikali se s njim, jedni drugima za vreme Mundijala i Vimbldona davali podršku i tako treba uvek da bude – smatra Dalić.

Dalić je reprezentaciju Hrvatske preuzeo 7. oktobra i trebalo je da bude samo prinudno rešenje pred baraža za Svetsko prvenstvo.

Komentari
Advertisements